X

Ασαφής η απάντηση Πουτζντεμόν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Με "ήξεις αφίξεις" απάντησε στην ισπανική κυβέρνηση για το αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Νέο τελεσίγραφο από την Μαδρίτη.

Ant1news

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε σήμερα, με επιστολή που απηύθυνε προς την κυβέρνηση της Ισπανίας, την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή η οποία του ανετέθη από τους Καταλανούς για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας, ώστε να ξεκινήσει διάλογο με τη Μαδρίτη.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει προς τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, αφού έχει προηγουμένως αναφερθεί στην «αναστολή της εντολής» που του ανέθεσαν οι Καταλανοί, οι οποίοι κατά την άποψή του ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν απαντά με αυτόν τον τρόπο στην ερώτηση που του είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση σχετικά με το αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.

Μάλιστα, μέσω της επιστολής του ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντονομότερο δυνατόν». 

Ο Καταλανός ηγέτης ζητεί από τον Μαριάνο Ραχόι «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν» απαντώντας στην προειδοποίηση με την οποία η ισπανική κυβέρνηση του ζητούσε να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Νέο τελεσίγραφο από την Μαδρίτη

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας και την απευθείας διακυβέρνησή της αν ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εγκαταλείψει την προσπάθεια να αποσχίσει την περιοχή από την Ισπανία έως τις 11:00 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.

«Ο κ. Πουτζντεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να αρχίσει να επιλύει την κατάσταση, πρέπει να απαντήσει 'ναι' ή 'όχι' στην κήρυξη (της ανεξαρτησίας)», είπε η Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Η Μαδρίτη είχε δώσει μια πρώτη διορία στον Πουτζντεμόν έως τις 11:00 σήμερα προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του για την ανεξαρτησία με ένα «Ναι» ή ένα «Όχι», όμως ο Καταλανός ηγέτης δεν απάντησε απευθείας στην ερώτηση.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο  Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απάντηση του Πουτζντεμόν στερείται εγκυρότητας.