X

Αυστρία: συμμαχία αναζητεί ο Κουρτς για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, μαζί κι αυτό της συνεργασίας με την ακροδεξιά, για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ant1news

Στο δρόμο της ανάληψης της Καγκελαρίας «βαδίζει» ο Σεμπαστιάν Κουρτς, μετά τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, την οποία κέρδισε. Η μικρή διαφορά, ωστόσο, που έχει από τα επόμενα δύο κόμματα, τον αφήνει μακριά από την απαραίτητη για το σχηματισμό κυβέρνησης, αναγκάζοντάς τον να αναζητήσει συμμαχία, πιθανότατα με την αναδυόμενη ακροδεξιά.

Ο Κουρτς, μόλις 31 ετών, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ώθησε το Λαϊκό Κόμμα στην πρώτη θέση, προωθώντας τη σκληρή πολιτική του στο μεταναστευτικό και συρρικνώνοντας τη διαφορά του με το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας.

Και τα δύο κόμματα αύξησαν το μερίδιο των ψήφων τους από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2013, όπως έδειξαν οι προβλέψεις, κάνοντας μία απότομη μετατόπιση προς τα δεξιά, στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης. Η Καγκελάριος Κρίστιαν Κερνς των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκονταν πολύ κοντά στη κούρσα με το FPO να διεκδικεί τη δεύτερη θέση.

«Είμαι ειλικρινά συγκλονισμένος», είπε ο Κουρτς σε ενθουσιώδεις υποστηρικτές κατά τη διάρκεια εκλογικού πάρτι, μετά το πέρας των δημοσκοπήσεων. «Κάναμε το ανέφικτο, εφικτό. Σας ευχαριστώ πολύ για την αφοσίωσή σας και για αυτή την ιστορική νίκη».

Ήταν λιγότερο διαχυτικός για τα πλάνα συνασπισμού. Αρνούμενος επανειλημμένα να σχολιάσει ποια επιλογή προτιμά, πρόσθεσε πως επιθυμεί να περιμένει την καταμέτρηση των ψήφων, που θα διευκρινίσει ποιος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

«Ας δώσουμε λίγες ακόμα ημέρες. Κατόπιν θα δούμε πως παρουσιάζεται το αποτέλεσμα», είπε ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF ερωτηθείς για του τι πρόκειται να κάνει. Είπε πως σκοπεύει να μιλήσει σε όλα τα κόμματα στο κοινοβούλιο, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.