X

Μέι: Πιθανό το Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ

Αναταράξεις προκαλούν οι αναφορές της Πρωθυπουργού της Βρετανίας στην Βουλή, λίγη ώρα μετά την «απαίτηση» Ταγιάνι για απόδοση στην Ενωση ως 60 δις ευρώ από το Λονδίνο.

Ant1news

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο εργάζεται για να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας όμως ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για μια έξοδο χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία.

Όταν ρωτήθηκε, στο κοινοβούλιο, αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία με τους Ευρωπαίους, κάτι που σύμφωνα με τους επικριτές της θα βύθιζε τη Βρετανία σε οικονομική αβεβαιότητα, η Μέι απάντησε: «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους της κυβέρνησης να μην προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια. Αυτό ακριβώς κάνουμε».

Σύμφωνα με το BBC η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι μπορεί να μην υποβάλει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το νόμο που αφορά τη διακοπή των πολιτικών, οικονομικών και νομικών δεσμών της με την ΕΕ μέχρι τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την πολιτική συντάκτρια Λόρα Κένσμπεργκ, «δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πολιτική συμφωνία» για να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο. Το βρετανικό κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του στις 7 Νοεμβρίου και θα ξανασυνεδριάσει στις 13 του μηνός.

Οι αναφορές της Μέι έρχονται λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος κάλεσε το Λονδίνο να αποφύγει τους τακτικισμούς στην διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το Brexit, ανεβάζοντας μάλιστα τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης απο το Λονδίνο ως τα 60 δις ευρώ.