X

Άρση αυτονομίας της Καταλονίας μετά την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ισπανία. Προκήρυξη περιφερειακών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου. Δίωξη σε βάρος του Πουτζντεμόν για “εξέγερση”.

Ant1news

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία.

Λίγη ώρα μετά από την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που αποφάσισε το καταλανικό κοινοβούλιο, ενεργοποιήθηκε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Μαριάνο Ραχόι, που το περασμένο Σαββάτο είχε προκρίνει ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνει άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.

Με 214 ψήφους υπέρ, έναντι 47 κατά και μίας αποχής, η ισπανική Γερουσία ενέκρινε την πρόταση της Κυβέρνησης Ραχόι για ενεργοποίηση του Άρθρου 155 που αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας και τη θέτει υπό τη διοίκηση της Μαδρίτης.

*Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας

Ο Ραχόι συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιήσει την ανάληψη της διακυβέρνησης της Καταλονίας από τη Μαδρίτη. Ανακοίνωσε την παύση της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας, την προκήρυξη περιφερειακών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου, την αποπομπή του Αρχηγού της καταλανικής Αστυνομίας και την υπαγωγή της απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Δίωξη σε βάρος του Πουτζντεμόν για “εξέγερση”

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της “εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.

 

Το χρονικό των εξελίξεων

Γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδος), το κοινοβούλιο της Καταλονίας, με 72 ψήφους υπέρ, έναντι 10 κατά και δύο “λευκά”, το κοινοβούλιο της Καταλονίας τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας διεξήχθη την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Γερουσίας στη Μαδρίτη για την έγκριση του αιτήματος της κυβέρνησης Ραχόι για ενεργοποίηση του Άρθρου 155, που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και παύση της τοπικής κυβέρνησης.

Στο πρώτο του σχόλιο, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter, o Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε συστήσει ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς, επισημαίνοντας ότι θα αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη στην Καταλονία.

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αναμένεται να κηρύξει παράνομη την ψηφοφορία στην καταλανική βουλή για απόσχιση της περιφέρειας.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία. «Δεν έχουμε τίποτα καινούριο να προσθέσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ’ επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

 

ΗΠΑ: η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο Tύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.

 

 

NATO: η Καταλονία είναι εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας

Η Ισπανία παραμένει ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και η Καταλονία αποτελεί εσωτερική υπόθεση, που θα πρέπει να επιλυθεί μέσα στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος, τόνισε αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την κήρυξη ανεξαρτησίας από την καταλανική βουλή, δήλωσε: «Η Ισπανία είναι ένας αφοσιωμένος σύμμαχος, που συμβάλλει σημαντικά στην κοινή μας ασφάλεια. Το ζήτημα της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα, το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί εντός του συνταγματικού πλαισίου της Ισπανίας».