X

Στα άκρα η πολιτική κρίση στην Καταλονία

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία, που κήρυξε την ανεξαρτησία της, πριν η Μαδρίτη άρει την αυτονομία της. Στο πλευρό του Ραχόι οι ηγέτες του κόσμου.

Ant1news

Το απόλυτο πολιτικό χάος επικρατεί στην Ισπανία, όπου η διαμάχη για την ανεξαρτησία της περιφέρειας της Καταλονίας κορυφώθηκε με την άρση της αυτονομίας της, από τη Μαδρίτη.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προκηρύσσοντας παράλληλα εκλογές στην περιφέρεια για την 21η Δεκεμβρίου.

Σε διάγγελμα που έκανε, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε πως θα αποπεμφθεί η κυβέρνηση της Καταλονίας και ο επικεφαλής της, Κάρλες Πουντζντεμόν, συμπληρώνοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Ο Ραχόι ενεργοποίησε για πρώτη φορά το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, κάτι πρωτοφανές για την νεότερη ιστορία της χώρας, παύοντας από τα καθήκοντά της την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας.

*Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το Άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας

Πρακτικά και όπως και ο ίδιος ο Ισπανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ο Πουντζντεμόν παύεται από τα καθήκοντά του, όπως και ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας. Κατά του ηγέτη της περιφέρειας της Καταλονίας ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία της «εξέγερσης», έγκλημα που τιμωρείται με πάνω από 30 χρόνια φυλάκισης.

 

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Καταλονίας αποπέμπονται στη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες, ενώ κλείνουν όλες οι καταλανικές «πρεσβείες» στον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.

Τα μέτρα «δεν στοχεύουν στην αναστολή της αυτονομίας, αλλά στην αποκατάσταση του νόμου και την επιστροφή της ομόνοιας» στην Καταλονία, σημείωσε.

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής της καταλανικής διοίκησης να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο κ. Ραχόι.

 

«Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους» επεσήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Τόνισε, επιπλέον ότι ,με τις πρόωρες εκλογές, στόχος είναι «να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα».

Προηγουμένως το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας είχε κηρύξει την ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, ενώ στη συνέχεια η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου ήρε την αυτονομία της.

 

Έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας, ζητωκραυγάζοντας και ψέλνοντας τον εθνικό ύμνο της Καταλονίας.

Σύσσωμες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, αλλά και η Τουρκία ξεκαθάρισαν άμεσα ότι βρίσκονται στο πλευρό της Μαδρίτης και του Μαριάνο Ραχόι, μην αναγνωρίζοντας την απόσχιση. Κατά των Καταλονών αποσχιστών τάχθηκαν οι ηγέτες των Σοσιαλιστών και των Podemos.

Σε μήνυμα του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζει ότι "μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές", ενώ παρεμφερής είναι η θέση και της ΝΔ.