X

Βαρκελώνη: “Κοσμοπλημμύρα” σε διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Βαθαίνει το χάσμα στην Καταλονία. Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί  διαδήλωσαν υπέρ της ενότητας με την Ισπανία και ζήτησαν να μπει ο «Πουτζντεμόν, στη φυλακή».

Ant1news



Με το σύνθημα «η Καταλονία είναι όλοι εμείς», εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης, δύο ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, η οποία σηματοδότησε μια πρωτοφανή ρήξη σε 40 χρόνια δημοκρατίας.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελώνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και όπου ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζντεμόν, στη φυλακή», μια αναφορά στον αυτονομιστή Καταλανό ηγέτη τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή η Μαδρίτη.

Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.

 

Στην περιοχή επικρατεί μεγάλο αίσθημα αβεβαιότητας καθώς ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά στο κράτος, που προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας.

Ο Οριόλ Τζουνκέρας, ο αντιπρόεδρoς της κυβέρνησης της Καταλονίας, επέμεινε την Κυριακή πως ο Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας. Είπε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη, η οποία έθεσε την περιφέρεια υπό κηδεμονία.

Οι αυτονομιστές «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο σουρεαλιστικό», δήλωσε η διαδηλώτρια Σίλβια Αλαρκόν, 35 ετών, κάτοικος Βαρκελόνης. Είπε πως είναι οργισμένη με τους αυτονομιστές που μιλούν εξ ονόματος όλων «ενώ δεν είναι καθόλου έτσι».

«Θα θυμώσω πολύ αν η Μαδρίτη δεν τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, νομικά ή με άλλο τρόπο, εκείνοι είναι οι δικτάτορες, εκείνοι που έκαναν να περάσουν τα πράγματα με τη βία», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκαρθία Αλκάλα, ένας 70χρονος συνταξιούχος.

 

Το Βέλγιο, εν τω μεταξύ, δεν αποκλείει την χορήγησης ασύλου στον ηγέτη της Καταλονίας,  δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση που το ζητήσει «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα».

«Δεν είναι μη ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης, Τέο Φράνκεν στο κανάλι VTM.

«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης», είπε ο Φράνκεν που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA. «Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», δήλωσε ακόμα ο Βέλγος Υπουργός.

Το Βέλγιο ήταν η μόνη χώρα που διαφοροποιήθηκε μπροστά στην κρίση που εξελίσσεται στην Ισπανία, με τον Πρωθυπουργό της χώρας να καλεί τη Μαδρίτη να κάνει διάλογο με τη Βαρκελώνη, την ώρα που όλες οι χώρες, ευρωπαϊκές και μη, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ, καταδίκαζαν την μονομερή ανεξαρτησία της Καταλονίας που κήρυξε ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ στις αιχμές του Ισπανού πρέσβη

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», με τις οποίες άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της κρίσης της Καταλονίας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση».