X

Επαφές Στάινμαγερ για δημιουργία κυβέρνησης στη Γερμανία

Τη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο καλείται να δώσει ο Πρόεδρος της Γερμανίας, ο οποίος ξεκινά τις διερευνητικές εντολές. Ποιοι θέλουν εκλογές και ποιοι όχι.

Ant1news

Στον Πρόεδρο της Γερμανίας βρίσκεται πλέον η δυνατότητα για τη δημιουργία κυβέρνησης. Ο Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, που χθες είχε μακρά συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, ξεκινά σήμερα τις διερευνητικές επαφές, με όλα τα κόμματα, εκτός της ακροδεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Σήμερα υποδέχεται τους ηγέτες των Πράσινων και αύριο θα γίνει η πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο του δικού του κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τον Μάρτιν Σουλτς. Το SPD αρνείται κατηγορηματικά μέχρι τώρα να ενταχθεί ξανά σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» υπό τη συντηρητική καγκελάριο.

Στη συνέχεια, θα δει τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Στόχος είναι να βρεθεί λύση και να μην πάει η χώρα σε νέες εκλογές, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Τα πιθανά σενάρια μετά το αδιέξοδο

Η Άγκελα Μέρκελ σε χθεσινές της δηλώσεις, σημείωσε πως είναι καλύτερη μία νέα προσφυγή στις κάλπες, παρά η δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας. Στο πλευρό της είναι και οι περισσότεροι Γερμανοί, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του Forsa, υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάσσεται το 45% των ερωτηθέντων.

 

Μόλις το 27% διάκειται ευνοϊκά έναντι της συνέχισης της διακυβέρνησης από τον «μεγάλο συνασπισμό» των συντηρητικών και του SPD, και ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (24%) έναντι μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την Άγγελα Μέρκελ. Ο Στάινμαγερ, στον αντίποδα, δεν τάσσεται υπέρ των εκλογών.