X

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται ο Σουλτς για να στηρίξει τη Μέρκελ

Ακόμη και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν από τον επικεφαλής του SPD να …λύσει τον “γόρδιο δεσμό”. Κρίσιμο το τετ-α-τετ με Στάινμαγερ.

Ant1news

Ολοένα και ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που δέχεται ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ τον εκ νέου σχηματισμό ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού (με τη συμμετοχή CDU/CSU και SPD) ή την παροχή στήριξης σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ακόμη και στελέχη του SPD πιέζουν τον Σουλτς να ανοίξει νέο δίαυλο επικοινωνίας με τη Μέρκελ. Μετά την Aντρέα Νάλες, την επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD υπέρ μιας Κυβέρνησης μειοψηφίας τάχθηκε και ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπλε, αντιπρόεδρος του κόμματος: «Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή να υπάρχει έδαφος για μεγάλο συνασπισμό (με τους Χριστιανοδημοκράτες). Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες επιλογές», δήλωσε στο  τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Eπίσης και ο Ματίας Μιρς, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας της Κ.Ο. του SPD δήλωσε πως «εάν δεν είναι εφικτός ένας συνασπισμός, τότε θα είχε νόημα μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή οποιουδήποτε, εκτός από το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)».

 

Αύριο ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ υποδέχεται τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, με το τετ-α-τετ να αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο Στάινμαγερ βλέπει με μεγάλη επιφυλακτικότητα την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών και θεωρεί ως “μικρότερο κακό” έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/ CSU και SPD).

Ένας στους δύο Γερμανούς θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες

Οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Άνγκελα Μέρκελ να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild. Το 49,9% εκ των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Κατά την ίδια έρευνα, το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό υπό τους συντηρητικούς της Μέρκελ, μια επιλογή υπέρ της οποίας τοποθετήθηκε μόλις το 18%.

 

Η αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων βύθισε τη Γερμανία στην πολιτική αβεβαιότητα και αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες νέας καταφυγής στις κάλπες.

Κατά την έρευνα του INSA, το 28% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP, τον Κρίστιαν Λίντνερ, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, το 27% κατηγορεί τη Μέρκελ και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των οικολόγων, ο Τζεμ Έζντεμιρ.

Οι τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες έκριναν ότι η Μέρκελ πρέπει να διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, πάντως ένα 24% θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο, αν και δεν καταγράφηκε συναίνεση ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός.

Κατά την έρευνα, οι περισσότεροι Γερμανοί θα προτιμούσαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό της CDU με το FDP αφού διεξαχθούν όπως πιθανολογείται νέες εκλογές, ενώ επόμενος συνδυασμός σε προτιμήσεις είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

 

Μολαταύτα η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ακόμη κι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, οι ισορροπίες της πολιτικής ισχύος ελάχιστα θα μεταβάλλονταν σε σύγκριση με εκείνες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου: το CDU σημειώνει οριακή πτώση και συγκεντρώνει το 30% της πρόθεσης ψήφου, το SPD μένει σταθερό στο 21%, οι Πράσινοι στο 10% και το FDP στο 11%.

Αυτό εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες θα σημάνει πως και πάλι οι μόνες πλειοψηφίες που θα είναι μαθηματικά εφικτές θα είναι ένας συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες ή ο λεγόμενος συνασπισμός Τζαμάικα (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).