X

“Χαραμάδα” Σουλτς για λύση στην Γερμανία

Η δήλωση του προέδρου του SPD που αφήνει περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο. Κρίσιμη συνάντηση με τον Στάινμαγερ.

Ant1news

Πάνω από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο των επαφών του Γερμανού Προέδρου για εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Αν και για την ώρα, δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις, πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως ο Σουλτς θα μεταφέρει στο επιτελείο του όσα συζητήθηκαν, με το σενάριο της έναρξης διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού (με τη συμμετοχή CDU/CSU και SPD) να κερδίζει έδαφος. Νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο Μάρτιν Σουλτς είχε απειλήσει ακόμη και με παραίτηση εξαιτίας των διαφωνιών που είχε με συνεργάτες του.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για την χώρα» είχε δήλωσε ο πρόεδρός του SPD λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Στάινμαγερ.

 

«Η δήλωσή του κ. Σουλτς πρέπει να ερμηνευτεί και ως προτροπή στο κόμμα του να διατηρήσει τη νηφαλιότητά του και να μην δημιουργείται αναταραχή με απερίσκεπτες δηλώσεις και κριτικές μελών του» παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προσθέτει ότι «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν εν τω μεταξύ προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος. Ορισμένα στελέχη μάλιστα συμβουλεύουν τον κ. Σουλτς να αφήσει ανοικτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού».

 

«Η πίεση στον κ. Σουλτς αυξάνεται» όπως παρατηρεί η Rheinische Post. Η Ουλα Σμιτ, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Die Welt» ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κ. Σμιτ τόνισε τέλος ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στον λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».