X

Εγκρίθηκε το εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία

Εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Πολιτική κόντρα για την ψηφοφορία.

Ant1news

Με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές εγκρίθηκε κατά τη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισμα για την Υεμένη, το οποίο περιλαμβάνει το αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία. Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Το ψήφισμα το συνυπέγραφαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα "η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας").

Από ελληνικής πλευράς το ψήφισμα συνυπέγραφαν από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά η Κωνσταντίβα Κούνεβα και ο Νίκος Χουντής και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Αναστάτωση με την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ

Ωστόσο, ακολούθησε αναστάτωση με την ψήφο των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, καθώς μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, κατήγγειλε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ είπαν «όχι» στην πρόταση για το εμπάργκο. 

Ωστόσο, πηγές από το γραφείο Τύπου της ΝΔ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, τόνιζαν ότι «οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος» για τη Σαουδική Αραβία». Συγκεκριμένα, έλεγαν πως «επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν, διευκρινίζεται ότι στη σημερινή ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία της Ευρωβουλής όλοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται δύο φορές η παραίνεση προς το Συμβούλιο να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για να επιβληθεί εμπάργκο της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία». 

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στις «πηγές» της ΝΔ σχετικά με το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Υεμένη και την επιβολή εμπάργκο όπλων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι:

  • Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατατέθηκε κοινό Ψήφισμα για την κατάσταση στην Υεμένη, από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, το οποίο φέρει και την υπογραφή του κ. Κεφαλογιάννη.
  • Και, ενώ στο Ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ, στην ψηφοφορία της παραγράφου 15 (το δεύτερο κομμάτι της – 15/2), με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο επικαλείται το Ψήφισμα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη της 25ης Φεβρουαρίου του 2016 που ζητά από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Βόζεμπεργκ, Ζαγοράκης έχουν ψηφίσει κατά, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα αναρτημένα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «αδιάψευστο γεγονός» ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. «Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει την στάση της» αναφέρει η Κουμουνδούρου.