X

Μέρκελ και Σουλτς ξεκινούν συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης

"Μύλος" μετά τις διαρροές στον Τύπο. Η πρώτη αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς. Τι ανέφεραν τα δημοσιεύματα του γερμανικού και διεθνούς Τύπου.

Ant1news

Συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού οι Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες, κατά τη χθεσινή τους συνάντησης με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ και το Reuters.

Ο Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε λίγο μετά τα δημοσιεύματα, διέψευσε τη συμφωνία, κατηγορώντας παράλληλα την Μέρκελ για τις διαρροές στον Τύπο.

Το προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα συζητήσει την Δευτέρα, σχετικά με το ποια πρόταση θα υποβληθεί στο Συνέδριο του SPD, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, για να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα: «Την είδηση “πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού” την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη». Έχουμε πολλές επιλογές για τον σχηματισμό Κυβέρνησης, θα μιλήσουμε για κάθε πιθανή επιλογή, επεσήμανε ο αρχηγός του SPD.

Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς είχαν χθες το βράδυ συνάντηση, μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού Προέδρου, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ. Οι τρεις αρχηγοί ενημέρωσαν τα κομματικά τους όργανα σήμερα το πρωί, ώστε να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η συνάντηση έγινε στη βαριά σκιά όλων όσων συνέβησαν την εβδομάδα αυτήν στους κόλπους του απερχόμενου Μεγάλου Συνασπισμού, που δείχνουν το προβληματικό κλίμα που περιβάλλει την προσπάθεια συγκρότησης ενός νέου.