X

Θέλει “κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού” η ηγεσία του SPD

Μέσα σε κλίμα προστριβών και αντιρρήσεων, αναμένεται η διεξαγωγή του κρίσιμου, για το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, συνεδρίου του κόμματος.

Ant1news

«Ναι» σε διαπραγματεύσεις για να σχηματιστεί «κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού» στην Γερμανία, με το κόμμα της Μέρκελ (CDU/CSU), αλλά με «ανοιχτή έκβαση», θα εισηγηθεί το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρόταση του Προεδρείου θα τεθεί προς ψήφιση στο Συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει την Πέμπτη. Σε αυτό, ο Μάρτιν Σουλτς θα επιδιώξει την επανεκλογή του, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος, μεταξύ άλλων, με την Νεολαία του κόμματος, που έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Στις 10-11 Δεκεμβρίου θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης της οποίας ηγείται η Μέρκελ (CDU και CSU), όπου θα αξιολογηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, αλλά και η μελλοντική πορείας της Ένωσης.

Εφόσον ανάψει «πράσινο φως» από το Συνέδριο του SPD, δυνητικά από την επόμενη ημέρα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων για να σχηματιστεί «κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού», αν και αξιωματούχοι των Σοσιαλδημοκρατών μετέθεταν για τις 19 Δεκεμβρίου την πρεμιέρα των διαβουλεύσεων αυτών, σχεδόν δηλαδή τρεις μήνες μετά από τις εκλογές κι ενώ θα έχει καταρριφθεί το προηγούμενο –ανάλογο - ρεκόρ του 2013.

Υπέρ της προοπτικής του «μεγάλου συνασπισμού» τάχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, δηλώνοντας «η προτίμησή μας είναι ένας μεγάλος συνασπισμός. Ελπίζω ότι μετά το Συνέδριο του SPD θα μπούμε σε γρήγορες, λογικές και σοβαρές διερευνητικές συνομιλίες και μετά σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρωταρχικός μου στόχος είναι ο σχηματισμός μιας λειτουργικής κυβέρνησης, όπως υποσχεθήκαμε οι αρχηγοί των τριών κομμάτων στον Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ».