X

Συνελήφθη στενός συνεργάτης του Ουκρανού Προέδρου για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Η στρατολόγηση του έγινε όταν εργαζόταν στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Ποια θέση κατείχε σήμερα.

Ant1news

Ένας από τους μεταφραστές του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Γκρόισμαν, συνελήφθη κατηγορούμενος για κατασκοπεία υπέρ των Ρώσων.

Ο Στάνισλαβ Γιέζχοφ συνελήφθη στο Κίεβο και αντιμετωπίζει κατηγορίες για προδοσία, επειδή σύμφωνα με την SBU συγκέντρωνε πληροφορίες για διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις και δράσεις χρησιμοποιώντας «ειδικό εξοπλισμό», τον οποίο έδινε στη συνέχεια σε στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολόντιμιρ Γκρόισμαν σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι ο Γιέζχοφ ήταν «αξιωματούχος στη γραμματεία της κυβέρνησης , ο οποίος υπηρετούσε επί μακρόν τα συμφέροντα εχθρικού κράτους».

Ο μεταφραστής εργαζόταν στο υπουργικό συμβούλιο, όπου είχε πρόσβαση σε ευαίσθητες κρατικές πληροφορίες. Παλαιότερα είχε εργαστεί ως μεταφραστής του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτωρα Γιανουκόβιτς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Άντον Γκερασένκο ο Γιέζχοφ στρατολογήθηκε από τους Ρώσους πριν από αρκετά χρόνια, όταν εργαζόταν στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ τους τουλάχιστον την τελευταία διετία.