X

Το 46% των Γερμανών θέλει την παραίτηση της Μέρκελ από την Καγκελαρία

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης μειοψηφίας στη Γερμανία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ant1news

Νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, έδειξε πως εξασθενεί η υποστήριξη των Γερμανών προς την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει νέα Κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως το 46% των ερωτηθέντων θέλει να παραιτηθεί αμέσως η Μέρκελ από τη Καγκελαρία, ενώ ένα 17% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε σήμερα τους συντηρητικούς της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν γρήγορα μια νέα Κυβέρνηση, όμως δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια Κυβέρνηση μειοψηφίας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν ευνοεί Κυβερνήσεις μειοψηφίας, όμως αυτές παραμένουν μια επιλογή, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο Σόιμπλε, κορυφαίο στέλεχος των συντηρητικών και σήμερα Πρόεδρος της Bundestag, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

 

«Μια σταθερή συμμαχία ανάμεσα στην Ένωση CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) και το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θα ήταν προτιμότερη», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας πως η Καγκελάριος εξακολουθεί πάντως να μπορεί να σχηματίσει μια Κυβέρνηση μειοψηφίας.

 

Από την πλευρά του, ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) πως ένας νέος “μεγάλος συνασπισμός” θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, που πέφτει φέτος την 1η Απριλίου 2018. Ο Ζεεχόφερ δήλωσε πως, από μια Κυβέρνηση μειοψηφίας, προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών.

 

Σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν ένα αίτημα της CSU για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, περιπλέκοντας τις διερευνητικές συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν μεταξύ των κομμάτων στις 7 Ιανουαρίου.

Σε σχέδιο απόφασης της CSU, σύμφωνα με το Reuters, υπάρχει το αίτημα οι στρατιωτικές δαπάνες να φθάσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ και απορρίπτεται η ιδέα μιας «όλο και πιο στενής» Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζεται από τον ηγέτη του SPD, Μάρτιν Σουλτς.