X

Γερμανία: θέμα ωρών η συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης

Αναμένεται συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον ηγέτη του SPD, Μάρτιν Σουλτς, και τον επικεφαλής του CSU για την υπογραφή της συμφωνίας.

Ant1news

«Την Τρίτη το πρωί, 6 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU), του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) κόμματος θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη συμφωνία για το νέο μεγάλο συνασπισμό», όπως προκύπτει από τον εσωτερικό προγραμματισμό της ηγεσίας του SPD, σύμφωνα με την εφημερίδα “Rheinische Post”.

Από το εν λόγω έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της εφημερίδας του Ντίσελντορφ, προκύπτει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζέεχοφερ θα συναντηθούν αύριο στις 9 το πρωί (10:00 ώρα Ελλάδος) στο Κοινοβούλιο / Bundestag, προκειμένου να υπογράψουν την συμφωνία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα και η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της βάσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Η σχετική διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως τρεις βδομάδες.

«Για σήμερα Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, το εσωτερικό έγγραφο του SPD προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις. Μεταξύ 15:00 και 17:00 η ώρα θα γίνει εσωκομματική ανάγνωση του κειμένου της συμφωνίας και από τις 18:00 , μετά από μια ωριαία σύσκεψη του SPD, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των συμμετεχόντων στον λεγόμενο μεγάλο, 19μελή, γύρο των τριών κομμάτων. Μετά από αυτήν θα γίνει μία σύντομη ανακοίνωση των τριών προέδρων των κομμάτων (CDU/CSU/SPD) στο αίθριο των κεντρικών γραφείων του SPD, το κτίριο των οποίων φέρει το όνομα του Βίλι Μπραντ», αναφέρει επίσης η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

 

Σουλτς: αύξηση των επενδύσεων και τέλος της λιτότητας στην ευρωζώνη

Ο Πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τα ευρωπαϊκά θέματα κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μείζονος συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

Η συμφωνία για την Ευρώπη περιλαμβάνει αύξηση των επενδύσεων στην Ευρωζώνη και το τέλος της λιτότητας, διευκρίνισε ο Μάρτιν Σουλτς.