X

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Έχουμε καλύψει το 95% της διαδρομής στη συμφωνία συνασπισμού, λέει διαπραγματευτής SPD.

Ant1news

Οι Συντηρητικοί της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε την Τρίτη διαπραγματευτής του SPD, προσθέτοντας, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για μια "ιδανική" συμφωνία.

Διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές συμφώνησαν αργά τη Δευτέρα πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υπάρξει συμφωνία για την ανανέωση του αποκαλούμενου "μεγάλου συνασπισμού" που κυβέρνησε τη χώρα από το 2013, ενώ αποφάσισαν να έχουν νέες συζητήσεις - που αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Κυριακή - στα κεντρικά του κόμματος της Μέρκελ στο Βερολίνο την Τρίτη.

"Πιστεύω πως έχουμε φθάσει σε συμφωνία στο 90-95%, ωστόσο, το 5% που απομένει είναι εξίσου σημαντικό", είπε ο Carsten Schneider, διαπραγματευτής των Σοσιαλδημοκρατών, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν ακόμη ξεκινήσουν ολονύκτιες συνομιλίες.

"Δεν πρόκειται να είναι η ιδανική συμφωνία, ωστόσο, κάνει για τα επόμενα 3,5 χρόνια", πρόσθεσε.

Σημάδι προόδου αποτέλεσε η ολοκλήρωση των συνομιλιών των κομμάτων τη Δευτέρα για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ο Σουλτς είπε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter πως η συμφωνία κατέληξε "σε περισσότερες επενδύσεις, σε έναν προϋπολογισμό για την επένδυση της ευρωζώνης, καθώς και στον τερματισμό της υποχρεωτικής λιτότητας".