X

Μέρκελ: Πολύ κοντά η λύση για το Σκοπιανό

"Μακεδονία" αποκάλεσε την FYROM η Μέρκελ. Τι είπε η Καγελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο.

Ant1news

Την ικανοποίησή της για την πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά την επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο καλύτερο, τα τελευταία δέκα χρόνια, σημείο για συμφωνία στο Σκοπιανό, ένα ζήτημα που αποτελεί εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι ικανοποιημένη και ανακουφισμένη που υπάρχει έντονη κινητικότητα στις συζητήσεις», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι θα ήταν «πραγματικά υπέροχο να γεφυρωθούν οι διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών

Σημείωσε δε, αποκαλώντας «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ, ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι. Στη συνέχεια και πριν αρχίσει να τοποθετείται στη συνέντευξη Τύπου προσφώνησε τον Ζάεφ λέγοντας πως «Καλωσορίζω στο Βερολίνο τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό».

Τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλαβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Η Μακεδονία αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.