X

Το πρώτα exit polls για τις ιταλικές εκλογές

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Πέντε οι πιθανές κυβερνήσεις…

Ant1news

  

Πρωτιά στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που κονταροχτυπιέται με την Κεντροδεξιά Συμμαχία υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι δείχνουν τα πρώτα exit polls, για την εκλογή της νέας Βουλής και της νέας Γερουσίας στην Ιταλία.

Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S) : 29,5 - 32,5%

Κεντροδεξιά Συμμαχία - 29,5 - 39,5%
Forza Italia (FI) - 12,5 - 15,5 %
Λέγκα (L) - 12,5 - 15,5%
Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) - 3,5 - 5,5%
Εμείς με την Ιταλία (NcI) - 1 - 3%

Κεντροαριστερή Συμμαχία - 22 - 29%
Δημοκρατικό Κόμμα (PD) - 20 - 23%
Περισσότερη Ευρώπη (+E) - 2 - 4 %
Μαζί (I) - %
Λαϊκή Λίστα Πολιτών (CP) - 0 - 2%

Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU) - 3 - 5%
Εξουσία στον Λαό (PaP) - %
CasaPound – Ιταλία (CPI) - %

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Όπως επισημαίνει το Politico πέντε είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία.

Ειδικότερα, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Forza Italia και των κεντρώων κομμάτων, ένας συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά.

Τα τελευταία δύο σενάρια φαντάζουν λιγότερο πιθανά, ενώ μία συμμαχία μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος επίσης μοιάζει αδύνατη.

«Το έχω αποκλείσει εντελώς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η συμμαχία του Μπερλουσκόνι έχει τις περισσότερες ελπίδες νίκης, αν και συγκέντρωνε μόνο το 35-38% στις δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο.

Ένα από τα μετεκλογικά σενάρια, επίσης, είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Επίσης, μία ισχυρή πιθανότητα είναι η ανάδειξη κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία, όπου κανένας δεν θα έχει συγκεντρώσεις το απαιτούμενο 40% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ωστόσο, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά. 

Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρητικά, μπορούν να προκηρυχθούν και νέες εκλογές, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, όπως σημείωσε ο Ιταλός πολιτικός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός», σημείωσε ο Τσερέτι.