X

Βρετανία: χαροπαλεύει πρώην Ρώσος πράκτορας μετά από επαφή με “άγνωστη ουσία” (βίντεο)

Είχε βρει καταφύγιο στη Βρετανία, μετά την ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας το 2010...

Ant1news

Πρώην Ρώσος κατάσκοπος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεσή του σε μια "άγνωστη ουσία" στη δυτική Αγγλία, όπως μετέδωσε το BBC τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για τον Σεργκέι Σπρίπαλ, ο οποίος βρήκε καταφύγιο στη Βρετανία μετά από ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας το 2010.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σε ότι δύο άτομα είχαν βρεθεί αναίσθητα σε πάγκο την Κυριακή στην πόλη Salisbury. Υποβλήθηκαν σε θεραπεία για "υποψία έκθεσης σε μια άγνωστη ουσία" και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Οι βρετανικές αρχές δεν συνδέουν, παντως, το συμβάν με τρομοκρατία.

Νοσοκομείο στο Salisbury γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι «αντιμετώπιζε ένα σημαντικό περιστατικό. Διευκρίνισε, πάντως, ότι το προσωπικό και οι ασθενείς πρέπει να προσέρχονται στο νοσοκομείο ως συνήθως.

Ο Σπίππαλ, πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, καταδικάστηκε στη Ρωσία το 2006 με κατηγορίες περί κατασκοπείας για την υπηρεσία πληροφοριών MI6 της Βρετανίας. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών προτού λάβει χάρη  το 2010 στο πλαίσιο ανταλλαγής κατασκόπων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης εκείνη την εποχή.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας έχουν διαταραχθεί μετά τη δολοφονία του πρώην πράκτορα KGB Alexander Litvinenko στο Λονδίνο το 2006, μιας δολοφονίας πίσω απο την οποία οι Βρετανοί "έβλεπαν" τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.