X

“Στα όπλα” Μέι – Πούτιν: απέλαση Ρώσων διπλωματών μετά την δηλητηρίαση του πράκτορα

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκληρές εκφράσεις από την Τερέζα Μέι κατά του Πούτιν. Με αντίμετρα προειδοποιεί η Ρωσία.

Ant1news

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μέι έκανε λόγο για εχθρική δράση Ρώσων κατασκόπων σε βρετανικό έδαφος. «Δεν υπάρχει θέση γι' αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο». 

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία και είναι «τραγικό» που ο πρόεδρος Πούτιν έδρασε με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε και έκανε λόγο για παράνομη χρήση χ χημικών όπλων από την Ρωσία. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους πολίτες της Ρωσίας, αλλά με τον Πούτιν.

Επίσης, τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνη της, καθώς η ίδια συνομίλησε με συμμάχους που στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, αναμένεται και σύσκεψη στο ΝΑΤΟ για το θέμα.

 

Επίσης, η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία θα ακυρωθούν. Ήδη, έχει αποσυρθεί η πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα, υποστήριξε ότι ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα δημοσιοποιηθούν.  

Σημείωσε ακόμα ότι μέλη της κυβέρνηση και της βρετανικής βασιλικής οικογένειάς δεν πρόκειται να παραβρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Μακρόν, την Μέρκελ και τον Τραμπ, ενώ ευχαρίστησε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την θερμή συμπαράσταση.  

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.