X

Ιρλανδία: πανηγυρική νίκη του “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα για την άμβλωση

Συντριπτική πλειοψηφία του ΝΑΙ στη νομιμοποίηση της άμβλωσης στην Ιρλανδία. Πλημμύρισαν οι δρόμοι με κόσμο που πανηγυρίζει.

Ant1news

Με συντριπτική πλειοψηφία και ξέφρενους πανηγυρισμούς υποδέχθηκαν οι Ιρλανδοί το «ΝΑΙ» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το ΝΑΙ κέρδισε το 66,4% των ψήφων, ενώ το ΟΧΙ το 33,6%. Η συμμετοχή ανήλθε στο 64,75%.

Η Ιρλανδία είναι πλέον έτοιμη να αλλάξει το 8ο άρθρο του Συντάγματός της, βάσει του οποίου εξισωνόταν η ζωή του εμβρύου με της μητέρας, κάτι που σήμαινε ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, παρά μόνο αν κινδύνευε η ζωή τους.

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό ... υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Βαραντκάρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.

 

Η άμβλωση απαγορευόταν ακόμα και στις περιπτώσεις, βιασμού, αιμομιξίας ή και θνησιμότητας του βρέφους, ενώ μέχρι το 2012 ακόμα και στην περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της γυναίκας που κυοφορεί. Τότε μία 32χρονη οδοντίατρος η οποία αφού απέβαλε κυοφορούσε νεκρό έμβρυο πέθανε από σηψαιμία λόγω του ότι οι γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε άμβλωση, υπακούοντας το νόμο.

 

Η κυβέρνηση προτείνει την αλλαγή το νόμου και την νομιμοποίηση της άμβλωσης μέχρι τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, που υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί στο τέλος του έτους, θα ισχύει ο παλιός νόμος.

Όταν αλλάξει, η γυναίκα θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε άμβλωση, μετά από διάστημα τριών ημερών αφού επισκεφτεί το γυναικολόγο της.

Στην περίπτωση επιπλοκής στην εγκυμοσύνη μετά το διάστημα των 12 εβδομάδων, δύο γιατροί θα αποφασίζουν για το αν θα γίνει η έκτρωση. Σε αυτή την περίπτωση η άμβλωση θα γίνεται μέχρι και την 24ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

 

Το 8ο άρθρο του Συντάγματος της Ιρλανδίας, χώρας βαθιά καθολικής, είναι νόμος του 1983 και κατά τη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών οι γυναίκες της χώρας αναγκάζονταν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αγγλία και την Ολλανδία, στην περίπτωση που έπρεπε να κάνουν έκτρωση. Οι καταδίκες της χώρας από Διεθνής Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ δεν ήταν κάτι σπάνιο.

Η ηχηρή ψήφος στην Ιρλανδία υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας «αθόρυβης επανάστασης» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Λίο Βαραντκάρ.