X

Σε πολιτική δίνη η Ιταλία - Δραματικό διάγγελμα του Ματαρέλα

Παρέδωσε την εντολή ο Κόντε. Η απόρριψη του υποψήφιου ΥΠΟΙΚ, η έξοδος απο το ευρώ και οι κλυδωνισμοί στην οικονομία.

Ant1news

Σε πολιτική δίνη που πιθανότατα θα την οδηγήσει σε νέα εκλογική αναμέτρηση "στροβιλίζεται" η Ιταλία, μετα την επιστροφή της εντολής σχηματισμού Κυβέρνησης απο τον Τζουζέπε Κόντε.

Σε μήνυμα του ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, είπε ότι δεν μπορούσε να εγκρίνει τον διορισμό του προτεινόμενου Υπουργού Οικονομικών, καθώς είναι ένθερμος θιασώτης της εξόδου της χώρας απο το ευρώ, το οποίο ο Ματαρέλα χαρακτήρισε ως βασικό θεμέλιο για την Ιταλία.

Όπως είπε, σύντομα θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του, χωρίς να προαναγγέλλει αν θα προκηρύξει νέα εκλογική αναμέτρηση και πότε ή αν θα επιχειρηθεί κάποιου είδους συμβιβασμός για να βγει η χώρα απο το πολιτικό αδιέξοδο, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

Οι ηγέτες της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη την απόφαση του Ιταλού Προέδρου και ανέφεραν ότι θα πρέπει τώρα να εκφράσουν ξανά την βούληση τους οι πολίτες.

Ο Ιταλός Πρόεδρος είπε ότι έκανε τα πάντα για να σχηματιστεί η Κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι οι κλυδωνισμοί στις αγορές έχουν ήδη κλονίσει την ιταλική οικονομία και έχουν προκαλέσει απώλειες στα εισοδήματα ιδιωτών κι επιχειρήσεων. 

Ο Σέρτζιο Ματαρέλλα πρόκειται να συναντήσει την Δευτέρα το πρωί τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι. 

Κατηγορία για εσχάτη προδοσία

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σε εκπομπή της Rai ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για να κατηγορηθεί ο Ιταλός πρόεδρος για εσχάτη προδοσία. Ο Ντι Μάιο μίλησε για το άρθρο 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος. 

Την ίδια πρόθεση είχε ανακοινώσει, νωρίτερα, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δεν αναφέρθηκε στο κρίσιμο αυτό θέμα. 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αντιθέτως, υπερασπίσθηκαν τις θέσεις και τους χειρισμούς του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλλα. 

Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, για να κατηγορηθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία χρειάζονται τα δυο τρίτα των ψήφων βουλευτών και γερουσιαστών. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί.