X

Μέρκελ: η Ευρωζώνη χρειάζεται κι άλλες μεταρρυθμίσεις

Τι είπε στην γερμανική Βουλή για την Ελλάδα και τα μνημόνια. Με ποιες θέσεις για το Προσφυγικό θα πάει στην Σύνοδο Κορυφής.

Ant1news

Η Ευρωζώνη χρειάζεται περαιτέρω μεταρρύθμιση μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ανέφερε σε ομιλία της στην γερμανική Βουλή, η Άγκελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες, όπου έχει μεταβεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

"Στην ευρωζώνη όλοι πρέπει να μένουν προσηλωμένοι στους κανόνες, δεν θα υπάρξει μια ένωση χρέους", τόνισε Καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία σε ότι αφορά το Προσφυγικό - για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοικτό περιθώριο για υπογραφή διμερούς συμφωνίας Ελλάδας και Γερμανίας - τόνισε ότι "οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν", προαναγγέλοντας ότι "δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής".

"Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση", ανέφερε, τονίζοντας ότι η "απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία".

 

"Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών. Πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τα αφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία", σημείωσε, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ.

Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.

"Τελευταία φορά ψηφίζουμε για την Ελλάδα"

Αύριο εδώ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο κομμάτι του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε πριν από λίγο η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα, όπως και άλλα προγράμματα, υπήρξε μια μεγάλη πρόκληση, αλλά η διάσωση ήταν και προς το συμφέρον της Γερμανίας.

«Το θέμα είναι πρώτα από όλα μια ισχυρή και σταθερή νομισματική ένωση. Αύριο εδώ στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουμε για το τελευταίο μέρος του προγράμματος για την Ελλάδα. Αυτό το πρόγραμμα υπήρξε για μας μια μεγάλη πρόκληση, όπως και άλλα προγράμματα διάσωσης για χώρες του ευρώ. Αλλά συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι σήμερα σταθερό, τα προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί και οι χώρες έγιναν πιο ανταγωνιστικές και αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι δουλειάς και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στο προς το δικό μας συμφέρον. Αλλά παραμένει η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση», είπε η Καγκελάριος, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της στην Bundestag ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε αμέσως μετά ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα λαμβάνει de facto ένα τέταρτο πακέτο στήριξης, κάτι που, όπως είπε, περνάει απαρατήρητο, καθώς το μεταναστευτικό μονοπωλεί την συζήτηση».

«Το μεταναστευτικό κατευθύνει και αυτή την εσωτερική πολιτική συζήτηση και έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε καν τι γίνεται στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η Ελλάδα λαμβάνει de facto ένα τέταρτο πακέτο. Αυτό που βλέπουμε ως αλλαγές στο χρέος, έχει τον χαρακτήρα ενός τέταρτου προγράμματος. Συνεχίζει να υπάρχει εποπτεία (monitoring). Δεν το αποκαλείτε έτσι. Επίσης, το ΔΝΤ είναι εκτός. Αυτό είναι μια αλλαγή θέσης», τόνισε ο κ. Λίντνερ.