X

“Μετωπική” στην ΕΕ για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Η συμφωνία των "28" άρχισε να δέχεται πιέσεις. Γαλλία και Ιταλία αντιδρούν για το πού θα κατασκευαστούν κέντρα υποδοχής. Υπέρ της στήριξης Ελλάδας και Ισπανίας η Μέρκελ.

Ant1news

Η θυελλώδης Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες μπορεί να κατέληξε σε συμφωνία για το μεταναστευτικό, όμως οι πρώτοι τριγμοί έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις τάξεις των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής προσφύγων, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γαλλία και Αυστρία ξεκαθάρισαν πως δεν θα κατασκευαστούν εντός των συνόρων τους, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να εξαπολύει πυρά κατά του Μακρόν.

Τους κλυδωνισμούς μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων σκιαγράφησε ο Ντόναλντ Τουσκ. «Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας και της Ισπανίας σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ, στην εφαρμογή της συμφωνίας με τις δυο μεσογειακές χώρες, για την επιστροφή σε αυτές μεταναστών που εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας. Συμφωνία που ρίχνει τους εσωκομματικούς τόνους στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, κερδίζοντας χρόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η συμφωνία στις Βρυξέλλες «πάγωσε» την αύξηση του ΦΠΑ 24% στα ελληνικά νησιά υποδοχής μεταναστών, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το «πράσινο φως» δόθηκε σε συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας δήλωσε σήμερα ότι η Βουδαπέστη δεν προχώρησε σε καμία συμφωνία σχετικά με την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η Ουγγαρία είναι μια από 14 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να το πράξουν.

"Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί", είπε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς. "Είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ", πρόσθεσε. "Το 2015 οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα εισόδου, αλλά το απορρίψαμε ήδη από τότε".

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), που επικαλείται επιστολή της Μέρκελ προς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, εκτός από την Ελλάδα και την Ισπανία, άλλα 14 κράτη-μελη της ΕΕ δέχθηκαν εσπευσμένες διαδικασίες με στόχο την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία. Όπως μεταδίδει το DPA, είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Εσθονία, Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία.