X

Παραιτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

Κλιμακώνεται η κυβερνητική κρίση στην Βρετανία, με την τρίτη κατά σειρά υποβολή παραίτησης υπουργού μέσα σε λίγες ώρες.

Ant1news

Λίγες ώρες μετά τις παραιτήσεις του αρμόδιου Υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις και του υφυπουργού του, Στιβ Μπέικερ, μια νέα παραίτηση ήρθε να «ταράξει τα νερά».

«Το απόγευμα, η πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός τον ευχαριστεί για το έργο του», ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Όντως αργά το βράδυ, η κυρία Μέι ανακοίνωσε ως αντικαταστάτη του Τζόνσαν, τον Τζέρεμι Χαντ. "Η βασίλισσα είναι στην ευχάριστη θέση να εγκρίνει το διορισμό του βουλευτή Τζέρεμι Χαντ στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών", ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα καταλήξει μια αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα σχέδια που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση για στενή εμπορική σχέση με το μπλοκ μετά το Brexit.

Το όνειρο του Brexit πεθαίνει, τονίζει στην επιστολή παραίτησης του ο κ. Τζόνσον, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η προετοιμασία για την μη επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Τζόνσον υποστηρίζει πως η Βρετανία οδεύει προς ένα ημι-Brexit, καθώς η δυνατότητα απόκλισης από τους κανόνες της Ε.Ε. έχει βγει από το τραπέζι.

Την παραίτηση του κ. Τζόνσον ακολούθησε «βουτιά» της Στερλίνας και άνοδος στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με εμφανή ειρωνική διάθεση, σχολίασε την παραίτηση Τζονσον, λέγοντας, «αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία υπήρχε μια ομοφωνία απόψεων».

«Οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Τα προβλήματα παραμένουν. Το χάος με το Brexit είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ιστορία των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας. Η επίλυση είναι μακριά με ή χωρίς τον κ. Ντέιβις», ανέφερε ο Τουσκ,σχολιάζοντας την παραίτηση του αρμόδιου Υπουργού για το Brexit, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

 

Μέι: ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Brexit, χωρίς συμφωνία

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Brexit αφήνει η Τερέζα Μέι, στον απόηχο των ηχηρών παραιτήσεων των Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις και λίγα μόλις 24ωρα μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο ενός σχεδίου «μαλακού Brexit», το οποίο διατεινόταν ότι είναι ρεαλιστικό και λειτουργικό.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου «no deal», μίας εξόδου δηλαδή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε..

«Αν η Ε.Ε. επιμείνει στην πορεία που ακολουθεί έως τώρα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος για μία άτακτη έξοδο χωρίς συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι οι έως τώρα προτάσεις των Βρυξελλών είναι απαράδεκτες.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι η νέα πρόταση του Λονδίνου θα εξεταστεί σοβαρά από τους Ευρωπαίους.

Νωρίτερα η κυρία Μέι, διόρισε τον Ντομινίκ Ράαμπ ως νέο υπουργό για το Brexit μετά την παραίτηση του προκατόχου του.

«Η βασίλισσα ενέκρινε τον διορισμό του βουλευτή Ντομινίκ Ράαμπ ως υπουργού για την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο της Μέι. Ο Ράαμπ ήταν προηγουμένως υπουργός Στέγασης.

Ο απερχόμενος υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του, διότι θεωρεί πως η πολιτική που προωθεί η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και το βρετανικό κοινοβούλιο δεν θα ανακτήσει όντως τις εξουσίες του μετά την αποχώρηση.