X

Επικοινωνία Γιούνκερ - Τσίπρα για τις φωτιές στην Αττική

Μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση απο το Γραφείο του Πρωθυπουργού, "κατά τη συνομιλία τους ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Επιτροπής στην Ελλάδα και τόνισε την πρόθεσή της για διάθεση των αναγκαίων μέσων και πόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση από τις πυρκαγιές".

Ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, εκτός από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχαν:

  • ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ
  • ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε
  • ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και
  • ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ

Όλοι του εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές πυρκαγιές και γνωστοποίηαν στον Πρωθυπουργό την πρόθεσή τους για προσφορά βοήθειας προς την Ελλάδα. 

Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πούτιν: Στη διάθεση της Ελλάδας η ρωσική βοήθεια

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τηλεγράφημά του, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την ελληνική κυβέρνηση και προσφέρθηκε να συνδράμει την Ελλάδα με την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φονικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος του ρωσικού κράτους υπογράμμισε ότι η Ρωσία συμμερίζεται ειλικρινά το πένθος του αδελφού λαού και εκφράζει την συμπόνια και την συμπαράστασή του στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων, καθώς και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την προθυμία του να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια ώστε να αντιμετωπισθούν οι συνέπιες της θεομηνίας» αναφέρει στην συνέχεια η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ζάεφ: συμπάθεια και συλλυπητήρια στον φίλο ελληνικό λαό

«Οι πολίτες μας με μεγάλη θλίψη ενημερώθηκαν για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, γύρω από την Αθήνα» γράφει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και επισημαίνει: «Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στον φίλο ελληνικό λαό και τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τις χαμένες ζωές ολόκληρων οικογενειών που σε αυτή την τρομερή τραγωδία έχασαν τους αγαπημένους τους και τους φίλους τους».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πόνος των πληγέντων μάς αγγίζει όλους», ανέφερε η Μέρκελ, ενώ πρόσφερε και τη βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ- Σταϊνμάιερ προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του γερμανικού λαού προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για δραματικές εικόνες και τόνισε ότι οι Γερμανοί πενθούν εξαιτίας της τρομακτικής αυτής καταστροφής μαζί με όλους τους Έλληνες.

Κλείνοντας το μήνυμά του ευχήθηκε σε όλα τα σωστικά συνεργεία την απαραίτητη δύναμη και αντοχή που απαιτείται για την αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού έργου.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο κ. Μάας εξέφρασε στον κ. Κοτζιά την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Συλλυπητήρια και αλληλεγγύη από την Ισπανία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο υπουργός Εξωτερικών, ΕΕ και Συνεργασίας Χοσέπ Μπορέλ εξέφρασαν σήμερα, μέσω των λογαριασμών τους στο twitter, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη τους στην ελληνική κυβέρνηση για τις πυρκαγιές, που έγιναν αιτία για τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων στην περιοχή της Αττικής.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι η Ισπανία έχει ήδη ενεργοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας για να αποστείλει αεροσκάφη αρωγής στον έλεγχο και την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Λουίς Πλάνας, σύμφωνα με το Γραφείο Διπλωματικής Πληροφόρησης του ισπανικού ΥΠΕΞ, ενέκρινε την επιχείρηση μετά την τεχνική αξιολόγηση σχετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών τις προσεχείς ημέρες στην Ισπανία.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα δίνει διαρκώς πληροφορίες για την κατάσταση μέσω του λογαριασμού της στο twitter (@EmbEspAtenas).

Νετανιάχου: το Ισραήλ θρηνεί με τον λαό της Ελλάδας

Το μήνυμα ότι «το Ισραήλ θρηνεί με τον λαό της Ελλάδας για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών» μετέφερε στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό κάνει γνωστό σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, στο οποίο εκφράζει επίσης τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.