X

Παρούμπι: υποστηρικτής της “άμεσης Δημοκρατίας” o Χίτλερ

Θύελλα για τις δηλώσεις του Προέδρου του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, οι οποίες, όπως λέει, έχουν «επιστημονικό υπόβαθρο.

Ant1news

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Προέδρου του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Αντρέι Παρούμπι, σύμφωνα με τις οποίες ο Χίτλερ ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της… “άμεσης Δημοκρατίας”.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, στo πλαίσιo συζήτησης για τον νόμο περί δημοψηφίσματος, ο Παρούμπι ανέφερε ότι ο ίδιος είναι θιασωτής της άμεσης δημοκρατίας, την οποία, μάλιστα, έχει μελετήσει σε επιστημονικό επίπεδο.

Αυτό όμως που «ερέθισε» την κοινή γνώμη ήταν η αναφορά στον Αδόλφο Χίτλερ, ότι «ο πιο σπουδαίος άντρας που έχει εφαρμόσει την άμεση δημοκρατία ήταν ο Χίτλερ, την δεκαετία του 1930». Με αυτόν τον «επιστημονικό» ισχυρισμό ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αν και δεν αιφνιδίασε τους συμπατριώτες του με την ρητορική του.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ουκρανού Πρωθυπουργού, ο οποίος μηνύει τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον καλεί σε παραίτηση.

Ο Παρούμπι είναι γνωστός για τις ιδέες του και, μάλιστα, ηγείτο ενός ακραίου εθνικιστικού κόμματος στην Ουκρανία.  Διεθνή μέσα χαρακτηρίζουν το κόμμα στο οποίο ανήκε, το SNPU, ως φασιστικό με ναζιστικά στοιχεία.

Για πολλούς, ο Παρούμπι είναι υπεύθυνος για τη «σφαγή» διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου, τον Φεβρουάριο του 2014.