X

“Πράσινο φως” της ισπανικής Βουλής για την εκταφή του Φράνκο

Μία από τις πρώτες δεσμεύσεις του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Σάντσεθ γίνεται πράξη.

Ant1news

Η ισπανική Βουλή ενέκρινε το Διάταγμα της σοσιαλιστικής Κυβέρνησης της χώρας για την εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φράνκο από το μαυσωλείο του, το οποίο βρίσκεται κοντά τη Μαδρίτη.

Η απόφαση πάρθηκε με 172 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και μόνο 2 κατά, ενώ απείχαν από την διαδικασία 164 βουλευτές.

Η Κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εκταφή των λειψάνων του Φράνκο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε την απόφασή του να δρομολογηθεί η εξέλιξη αυτή, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία, τονίζοντας ότι «η Ισπανία δεν μπορεί να επιτρέψει, ως εδραιωμένη και ευρωπαϊκή Δημοκρατία, σύμβολα που διχάζουν τους Ισπανούς», σημειώνοντας με νόημα ότι «η ύπαρξη ενός μαυσωλείου που στεγάζει την σορό ενός δικτάτορα θα ήταν αδιανόητη στην Γερμανία ή την Ιταλία».

 

Σύμβολο … απαξίωσης των δημοκρατικών 

Αν και ο δικτάτορας Φράνκο προσπαθούσε να προβάλλει το Μαυσωλείο ως τόπο συμφιλίωσης, το μνημείο θεωρείται σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των Δημοκρατικών, οι σοροί των οποίων είχαν εκταφεί από ομαδικούς τάφους και ενταφιάσθηκαν στο Μαυσολείο, χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συγγενών τους.

Μάλιστα, για την οικοδόμηση του Μαυσωλείου, «επιστρατεύτηκαν» 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι την περίοδο 1940-1959.

Από τα στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς πάντως, είναι το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση του Σάντσεθ, προ τριμήνου, ό,τι θα επιδιωχθεί εκταφή της σορού του Φράνκο, οι επισκέπτες στο Μαυσωλείο αυξήθηκαν εντυπωσιακά.