X

Μέι: Καλύτερα ένα σκληρό Brexit, παρά μια επώδυνη συμφωνία

Τα νέα μηνύματα της βρετανίδας Πρωθυπουργού και η παρομοίωση του Γιούνκερ με τους δύο ...σκατζόχοιρους.

Ant1news

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζοντας τις συζητήσεις για το Brexit, δήλωσε πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δύο πολύ σημαντικά ζητήματα παραμένουν άλυτα: η οικονομική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε τίποτα που δεν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως και εκείνοι δεν δέχονται τίποτα που δεν συμπίπτει με τα συμφέροντα των πολιτών τους», επεσήμανε η Μέι, σε διάγγελμα της προς τον βρετανικό λαό.

«Μέχρι η ΕΕ να προτείνει εναλλακτικές λύσεις και να τις συζητήσουμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε η Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας «αντιμετωπίσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με σεβασμό, οπότε το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει το ίδιο. Από αυτό θα εξαρτηθεί μία καλή σχέση στο τέλος αυτής της διαδικασίας».

Η Μέι, που προκρίνει το δόγμα καλύτερα ένα σκληρό Brexit, παρά μια επώδυνη συμφωνία με την ΕΕ, λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει ότι "είναι πιθανοτερο η Αγγλία να πάρει το Μουντιάλ, παρά η χώρα να γυρίσει στην ΕΕ μετά το Brexit"

Σχολιάζοντας την δήλωση της Τερέζας Μέι, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι «τα πολιτικά παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν και από την Μέι και από την ΕΕ», κρίνοντας ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει τελικώς συμφωνία για το Brexit ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες. Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε την δήλωση Μέι ως «τρομοκρατική και εκφοβιστική».

Γιούνκερ: είμαστε σαν ερωτευμένοι σκατζόχοιροι

Η ΕΕ και η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίζουν η μια την άλλη «σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι», που δεν θέλουν ο ένας να πληγώσει τον άλλο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε αυστριακές εφημερίδες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, σημειώνοντας ότι «όταν δύο σκαντζόχοιροι αγκαλιάζονται, πρέπει να προσέχουν να μην γρατζουνιστούν».