X

“Σολομώντεια λύση” στη Γερμανία για την υπόθεση Μάασεν

Βγήκε “λευκός καπνός”, μετά τη συνάντηση των ηγετών των τριών κυβερνητικών κομμάτων στην καγκελαρία.

Ant1news

 

Συμφωνία για την υπόθεση του Χανς-Γκέοργκ Μάασεν επιτεύχθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Γερμανία, έπειτα από τη συνάντηση των ηγετών των τριών κυβερνητικών κομμάτων στην καγκελαρία.

Όπως αποφασίστηκε, και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος θα αναλάβει θέση  «ειδικού συμβούλου» του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Ζεεχόφερ υπογράμμισε αφενός ότι η μετακίνηση του Μάασεν θα γίνει «άμεσα» και αφετέρου ότι η νέα θέση του Μάασεν δεν συνεπάγεται μισθολογική αύξηση. Μάλιστα, θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραμονή του ιδίου στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αποχώρησης του Ζεεχόφερ από το υπ. Εσωτερικών, ο Μάασεν -που ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του υπουργείου- ενδέχεται να αλλάξει θέση.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες, δήλωσε ότι «βρήκαμε λύση κι αυτό είναι ένα καλό σημάδι, διότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να δέχεται δημόσια κριτική, σοβαρά και να διορθώνεται». Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι η συμφωνία αυτή θα γίνει δεκτή με θετικά σχόλια από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος.

Τέλος, αρνητικές και επικριτικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τους Φιλελεύθερους, του Πράσινους και την Αριστερά.