X

Μυστικός πράκτορας της Ρωσίας ο κατηγορούμενος για την επίθεση στους Σκριπάλ (εικόνες)

Έρευνα για την ταυτότητα του ενός εκ των δύο κατηγορουμένων αποκαλύπτει την ταυτότητα του επονομαζόμενου Μποσίροφ.

Ant1news

Η πραγματική ταυτότητα ενός εκ των δύο κατηγορουμένων για την επίθεση στον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του αποκαλύφθηκε από ερευνητική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών, ο Ρώσος που μπήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό το όνομα Ρουσλάν Μποσίροφ, ονομάζεται Ανατολί Τσεπίγα (Anatoliy Chepiga) και είναι βετεράνος των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας αν και έκανε ανάρτηση στο Twitter όπου αναφερόταν ότι «η πραγματική ταυτότητα των υπόπτων αποκαλύφθηκε», λίγο αργότερα το tweet διεγράφη.

Η Τερέζα Μέι δεν αναφέρθηκε ευθέως στην αποκάλυψη, αλλά επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι Ρώσοι στρατιωτικοί πράκτορες βρίσκονται πίσω από τις δηλητηριάσεις στο Σαλίσμπουρι.

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα, όπως το BBC και τους Financial Timesμ αλλά και σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, η εγκυρότητα της πληροφορίας δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Το Belligcat, ωστόσο, η ιστοσελίδα που έκανε την έρευνα και αποκάλυψε την πληροφορία, υποστηρίζει ότι, ο Τσεπίγα είναι «υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της GRU –στρατιωτική μυστική υπηρεσία της Ρωσίας- ο οποίος μάλιστα έχει βραβευτεί ως ήρωας.

 

Αναφέρεται μάλιστα ότι στα τέλη του 2014 είχε θεαθεί στα σύνορα με την Ουκρανία και ήταν επίσης και στον πόλεμο της Τσετσενίας, όπου η μονάδα του είχε «ρόλο κλειδί».

 

Στις φωτογραφίες μάλιστα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα, στις οποίες απεικονίζεται ο αξιωματούχος του ρωσικού στρατού και ο κατηγορούμενος είναι εμφανείς οι ομοιότητες.

Σημειώνεται μάλιστα, στην ίδια έρευνα ότι, είναι πολύ πιθανό ο Πούτιν να γνωρίζει τον Τσεπιγά, αφού ήταν ο ίδιος που του είχε δώσει το παράσημο του ήρωα, τιμή σπάνια για στρατιωτικούς.

«Η ταυτοποίηση περιορίζει τις αμφιβολίες ότι οι δύο ύποπτοι για την επίθεση στους Σκριπάλ ήταν Ρώσοι αξιωματούχοι σε εντεταλμένη κυβερνητική αποστολή», αναφέρεται στην ιστοσελίδα, που επιβεβαιώνει τις βρετανικές Αρχές και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην ίδια έρευνα δίνονται στοιχεία όπως το πώς διενεργήθηκε η έρευνα, αλλά και ταξιδιωτικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι ο Μποσίροφ και ο Τσεπίγα είναι το ίδιο πρόσωπο. Σημειώνεται δε ότι, το πρόσωπο δεν υπάρχει δημοσίως στην Υπηρεσία λόγω του ότι ενδεχομένως να υπηρετεί ως μυστικός αξιωματούχους, ενώ χαρακτηρίζει «ψευδείς» τις αναφορές του Πούτιν ότι πρόκειται για απλό πολίτη.