X

Καταδίκη, αλλά όχι ποινή σε γιατρό που έκλεψε μωρό (βίντεο)

Ιστορική δικαστική απόφαση, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω περιορισμών. Ο πρώτος γιατρός που καταδικάζεται από τους δεκάδες χιλιάδες που έκαναν το ίδιο έγκλημα.

Ant1news

Ένας Ισπανός γιατρός  που κατηγορείται ότι έκλεψε και πώλησε μωρό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της Ισπανίας κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες του τον βαραίνουν, ωστόσο σύμφωνα με το δικαστήριο της Μαδρίτης, δεν μπορεί να τιμωρηθεί εξαιτίας περιορισμών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο 85χρονος γυναικολόγος Εδουάρδο Βέλα ευθύνεται για την απαγωγή ενός παιδιού, του οποίου πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησης.

Η δικηγόρος της γυναίκας που έχασε την ταυτότητα και τη βιολογική της οικογένεια ως παιδί, είπε ότι θα κάνει έφεση στη δικαστική απόφαση, αφού παρά το ότι νιώθει δικαιωμένη, έχει μία γλυκόπικρη αίσθηση από το ότι δεν μπορεί να τιμωρηθεί.

Οι περιορισμοί δεν αφήνουν τα δικαστήρια να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Η γυναίκα, που γεννήθηκε το 1969 έμαθε στα 18 της χρόνια ότι ήταν υιοθετημένη και κατηγόρησε τον γιατρό για πλαστογράφηση του πιστοποιητικού γέννησής της.

Η βιολογική της μητέρα είναι πλέον νεκρή.

Ο γιατρός, που αρνήθηκε τις κατηγορίες, ήταν ο πρώτος που δικάστηκε για το σκάνδαλο των «κλεμμένων μωρών», που επηρέασε χιλιάδες κόσμου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, στις περισσότερες των περιπτώσεων που έλαβαν χώρα την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο αφορούσαν σε μωρά που αρπάζονταν από τις μητέρες που θεωρούνταν «ακατάλληλες», συχνά αριστερές ή κομμουνίστριες και τα έδιναν σε οικογένειες που σχετίζονταν με το καθεστώς.

Πριν από δέκα χρόνια ισπανικό δικαστήριο κατέγραψε συνολικά 30.000 παιδιά που εκλάπησαν κατά τη γέννησή τους από το καθεστώς του Φράνκο.