X

Ιστορικός καταποντισμός των Χριστιανοκοινωνιστών στις εκλογές της Βαυαρίας

Συγκέντρωσαν το χαμηλότερο ποσοστό από το 1950. Τρίζει η καρέκλα του Ζεεχόφερ, κλυδωνίζεται ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ.

Ant1news

Απώλεια 12 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) στις σημερινές εκλογές στην Βαυαρία, όπου, σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD συγκεντρώνουν ποσοστό 35,5%. Όπως σημειώνει το Reuters, είναι το χαμηλότερο ποσοστό του CSU από το 1950 και μόλις η δεύτερη φορά από το 1962 που χάνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 18,5%, ενισχυόμενοι κατά 9,9 μονάδες από το 2013.

Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,5%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 10%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5% και η Αριστερά με 3,5%, η οποία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου.

Η οδυνηρή ήττα της CSU αναμένεται να δώσει το έναυσμα για εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν απλώς την ανατροπή του επικεφαλής του κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ, και την αποχώρησή του από το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και την διάσπαση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ή την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Ζεεχόφερ προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την ευθύνη για την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, για την οποία έλεγε αποφασίζει ο διάδοχός του στην Πρωθυπουργία του κρατιδίου και εκ νέου υποψήφιος Πρωθυπουργός, Μάρκους Σέντερ. Ο τελευταίος από την πλευρά του θεωρεί ότι το κόμμα του «χρεώνεται» την προσφυγική πολιτική της Άγγελα Μέρκελ, η οποία επιβάρυνε ιδιαίτερα το κρατίδιο της Βαυαρίας, που μετατράπηκε σε βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών από την λεγόμενη «βαλκανική διαδρομή». Αυτή ακριβώς η πολιτική έχει γίνει κατ' επανάληψη η αφορμή προστριβών του κ. Ζεεχόφερ με την Άνγκελα Μέρκελ.