X

Μέι: έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στο σχέδιο συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για το Brexit

"Ερχονται δύσκολες ημέρες" είπε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας στους πολίτες. Οι πρώτες αντιδράσεις και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Ant1news

Την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βρετανίας απέσπασε το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών για το Brexit, όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι, μετά απο μια μαραθώνια (διάρκειας 5 ωρών) και θυελλώδη συνεδρίαση

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου η Μέι είπε ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε, προσθέτοντας πως

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι το σχέδιο συνιστά την βέλτιστη δυνατή λύση, όχι μόνο για την Αγγλία, αλλά συνολικά για το Ηνωμένο Βασίλειο, προετοιμάζοντας πάντως τους πολίτες της χώρας της για "ημέρες με δυσκολίες" οι οποίες βρίσκονται μπροστά τους.

"Είχαμε μια παθιασμένη συζήτηση για το Brexit”, επεσήμανε στην αρχή των δηλώσεων της, έξω απο την πρωθυπουργική κατοικία, σημειώνοντας ότι “ειναι πιστεύω μου ότι το έγγραφο της συμφωνίας ήταν ό, τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί".

"Κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα που θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά. Η επιλογή είναι καθαρή. Αυτή η συμφωνία θα φέρει δύσκολες μέρες. Η επιλογή ήταν αυτή η συμφωνία να μας δώσει πίσω τον έλεγχο ή να μας πάει πίσω στο μηδέν", σημείωσε η Τερέζα Μέι.

 

"Η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία", υπογράμμισε η Μέι, λέγοντας ακόμη ότι "η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit" και δηλώνοντας έτοιμη για εξηγήσεις, σε κάθε επίπεδο, της συμφωνίας με την ΕΕ.

"Είναι δουλειά μου ως Πρωθυπουργός να εξηγήσω τις αποφάσεις. Πιστεύω πως χρωστάω στη χώρα να παίρνω αποφάσεις προς το εθνικό συμφέρον. Με όλη μου την καρδιά πιστεύω πως αυτή η απόφαση είναι προς το συμφέρον όλου του Ηνωμένου Βασιλείου“, επεσήμανε η Τερέζα Μέι.

BBC: Πρόταση μομφής ίσως αντιμετωπίσει αύριο η Μέι

Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως εγείρουν αύριο ζήτημα εμπιστοσύνης για τη θέση της ως πρωθυπουργού, μετέδωσε πριν από λίγο το BΒC, επικαλούμενο κορυφαίο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα στελέχη αυτά είναι τόσο εξοργισμένα Που ήδη έχουν αποστείλει επιστολές στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών βουλευτών, η οποία είναι αρμόδια για τη εσωκομματική διαδικασία και διαχείριση κάθε αιτήματος αμφισβήτησης της ηγεσίας. Τις πληροφορίες του BBC φαίνεται να επιβεβαιώνει δήλωση του βουλευτή των Τόρις Κονορ Μπερνς που μιλάει ουσιαστικά για «αλλαγή πρωθυπουργού όταν ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική».

Διαψεύσεις, αντιδράσεις και μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Κανένας δεν απείλησε με παραίτηση στη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη στήριξη ή μη του σχεδίου συμφωνίας Brexit, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Βρετανίας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ξεκάθαρα υπήρχαν έντονες απόψεις που διατυπώθηκαν για αυτό το θέμα, τις οποίες αναγνωρίζουμε».

Η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου -Βρυξελλών για το Brexit είναι κακό για την οικονομία της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι η έγκριση του σχεδίου αυτού θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. «Είναι προφανές ότι η Τερέζα Μέι µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, συμπληρώνοντας «αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί από το κοινοβούλιο, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι πρότεινε Σύνοδο ΕΈ – Βρετανίας εντός του μηνός, γράφοντας στο Twitter «μόλις έστειλα μια επιστολή με αυτήν την πρόταση…αποφασιστική πρόοδος καταγράφθηκε στις διαπραγματεύσεις για ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε, σημειώνοντας «είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε ότι προχωράμε προς μια δίκαιη συμφωνία που θα διασφαλίσει μια ομαλή αποχώρηση, περιλαμβανομένης της εγγύησης του μηχανισμού ασφαλείας (backstop, κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται στις Βρυξέλλες) όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία. Αυτή η συμφωνία είναι ένα ορόσημο προς μια αξιόπιστη και βιώσιμη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ την Πέμπτη, στις 08.50 ώρα Ελλάδος, ώστε να δρομολογηθεί η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για την έγκριση της συμφωνίας. Ο Ντόναλντ Τουσκ θα κάνει δηλώσεις αύριο στις 09.10 ώρα Ελλάδας σχετικά με το θέμα.

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος. Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. «Βρήκαμε μαζί μια λύση», είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.