X

“Κύμα” παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι φέρνει το Brexit

Τέσσερις Υπουργοί και μία σύμβουλος έχουν παραιτηθεί από το πρωί, λίγες ώρες μετά την έγκριση της συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανακοινώθηκε έκτακτη Σύνοδος στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Παραιτούνται ένας- ένας οι διαφωνούντες με τη συμφωνία για το Brexit, η οποία μετά από πολύωρη και «επίπονη» διαδικασία ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το Brexit, στις 25 Νοεμβρίου.

Ο Υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ραάμπ, είναι ο τρίτος υπουργός Brexit που παραιτείται το τελευταίο διάστημα. Η παραίτησή του ακολούθησε αυτήν του αρμόδιο Υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία,Σάιλες Βάρα. 

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσε την παραίτησή της και η υπουργός Εργασίας Έσθερ Μακβέι αλλά και η υφυπουργός Brexit, Suella Braverman.

Από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας παραιτήθηκε και η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Σε ανακοίνωσή τους οι Εργατικοί αναφέρουν ότι, «η κυβέρνηση καταρρέει, αφού για δεύτερη φορά ο Υπουργός Brexit αρνείται να στηρίξει το σχέδιο για το Brexit.

Αυτός είναι ο 20ός Υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μέσα σε δύο χρόνια. Δεν έχει μείνει καμία αρμοδιότητα και είναι ξεκάθαρα ανίκανη να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το Brexit, χωρίς ούτε καν την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσω μάλλον της Βουλής και του λαού της χώρας μας».

Υπουργός Brexit: Καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει υπογράψει να δεσμευτεί σε τόσο εξαντλητικό καθεστώς  

 

Ο Ντόμινικ Ράαμπ στην επιστολή της παραίτησής του, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία αναφέροντας τους δύο λόγους για τους οποίους παραιτείται.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ στην επιστολή της παραίτησής του, την οποία και έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους παραιτείται, ο ένας εκ των οποίων είναι το καθεστώς που ορίζεται για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως αναφέρει ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο στερείται του δικαιώματος να αποφασίζει μόνο του τους νόμους, αφού οι Βρυξέλλες θα μπορούν να ασκήσουν βέτο.

 

Υφυπουργός Brexit: Αδυνατώ να στηρίξω τη συμφωνία

"Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο", ανέφερε η Σουέλα Μπρέιβερμαν σε επιστολή της.

 


Υπουργός Εργασίας: η συμφωνία θα δέσει τα χέρια μας

 

Έχετε επανειλημμένως πει ότι βάσει της συμφωνίας θα επανακτήσουμε τον έλεγχο των χρημάτων μας, των συνόρων μας και των νόμων μας, φτιάχνοντας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική, ενώ η συμφωνία αποτυγχάνει να τα πετύχει αυτά», αναφέρει μεταξύ άλλων τη Έσθερ Μακβέι.

 

 

«Η Συμφωνία θα δέσει τα χέρια μας, όχι μόνο τώρα, αλλά και των μελλοντικών κυβερνήσεων που θα επιδιώξουν όρους ελεύθερου επορίου. Δε θα μπορούμε να πάρουμε πίσω τον έλεγχο, θα είμαστε υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμα και τρίτων χωρών», συνεχίζει παρακάτω η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να είναι μέρος σε αυτό» που «απειλεί την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Βορειοιρλανδός Υπουργός: κανένας χρονικός ορίζοντας για το πότε θα γίνουμε ένα κυρίαρχο κράτος

Ο Shailesh Vara, ο Υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, υπέβαλλε σήμερα την παραίτησή του από την κυβέρνηση, δηλώνοντας δημοσίως τη διαφωνία του για τη συμφωνία της Μέι, κατηγορώντας την ότι θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο «μισό σπίτι» έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος, είχε πρόσφατα προσχωρήσει στην κυβέρνηση, υπό την ανησυχία του ζητήματος τω συνόρων του νησιού.

Στην ανακοίνωσή του, την οποία ανάρτησε στο Τwitter αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε μία απλή επιλογή: να φύγουμε ή όχι από την ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν αποφασιστικό, με το λαό του ΗΒ να ψηφίζει την αποχώρηση κι αυτό είναι που οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του πρέπει να κάνουν πραγματικότητα.

Η συμφωνία όμως που προωθείται δεν το κάνει αυτό, αλλά αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο στα μισά του δρόμου και κανένα χρονικό ορίζοντα για το πότε θα γίνουμε ένα κυρίαρχο κράτος».

 

«Βουτιά» της στερλίνας

Βουτιά σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ.