X

Ιρλανδός ΥΠΕΞ: Στηρίξτε τη συμφωνία της Μέι, αλλιώς το Brexit θα είναι χαοτικό

Ποιο είναι το μήνυμα του Σάιμον Κοβένι προς τους Βρετανούς πολιτικούς. Τι ισχυρίζεται ο Στιβ Μπάνον για τη στάση της ΕΕ.

Ant1news

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι κάλεσε τους Βρετανούς πολιτικούς να στηρίξουν το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια «χαοτική» έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Έχουν να κάνουν μια επιλογή – είτε αυτή τη συμφωνία, είτε ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία, είτε δυνητικά μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν το όλο σχέδιο σε κατάρρευση», δήλωσε ο Κόβενι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association.

Ο Κόβενι εκτίμησε ότι θα είναι «δύσκολο» να βρεθεί μια εναλλακτική στη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέι, η οποία θα επιτρέπει να αποφευχθούν τα λεγόμενα «σκληρά» σύνορα. «Εάν οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αλλά δεν θα είναι εύκολο», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τους όρους του διαζυγίου αυτή την εβδομάδα. Όμως αντίπαλοί της στο διχασμένο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα προσπαθούν να την ανατρέψουν, διότι πιστεύουν ότι η συμφωνία θα διατηρήσει υπερβολικά στενούς δεσμούς με την Ευρώπη μετά το Μπρέξιτ.

Στιβ Μπάνον: Η ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει την αποχώρηση της Βρετανίας

Ο Στιβ Μπάνον, για ένα διάστημα σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής, υποστήριξε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί πάντα να αποτρέψει το Brexit.

Ο Μπάνον, πρώην επικεφαλής του δεξιού ιστότοπου Breitbart, θεωρούμενος ως ο αρχιτέκτονας της νίκης του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, έχει ιδρύσει ένα κίνημα με σκοπό να εκλεγούν εθνικιστές, δεξιοί και λαϊκιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Οι ελίτ στην ΕΕ, τόνισε ο Μπάνον, δεν ήθελαν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει.

«Βλέπετε τι γίνεται. Δεν έχουν καμία πρόθεση να σας αφήσουν να φύγετε — καμία. Ουδεμία», επέμεινε ο Μπάνον σε ομιλία του στην Oxford Union, χωρίς πάντως να επικαλεστεί κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό, πέραν του να πει ότι οι Βρυξέλλες έχουν κάνει τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο πολύ δύσκολη.

«Το έχουν κάνει όσο πιο δύσκολο είναι δυνατόν, και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο πιο δύσκολο είναι δυνατόν», είπε ο Μπάνον.