X

Εκατοντάδες τραυματίες μετρούν τα “Κίτρινα Γιλέκα”

Γεμάτη εντάσεις ήταν η νύχτα στις κινητοποιήσεις στους δρόμους της Γαλλίας κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Ant1news

Πάνω από 400 άτομα τραυματίστηκαν, 14 εκ των οποίων σοβαρά, κατά τους αποκλεισμούς δρόμων που οργανώθηκαν σε όλη τη Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» - από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους σε περίπτωση ανάγκης – ξεκίνησε χθες το πρωί.

Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω λαμβάνοντας υπόψη μια νύχτα «με εντάσεις σε ορισμένα σημεία» οδικών μπλόκων, διευκρίνισε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Το πιο σοβαρό περιστατικό της ημέρας συνέβη χθες το πρωί με τον θάνατο μιας γυναίκας που χτυπήθηκε από μια οδηγό σε ένα μπλόκο στη Σαβοΐα.

Περίπου 3.500 συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας «σε περίπου 87 διαφορετικά σημεία». Ο αριθμός όσων συμμετείχαν σε αυτό το κίνημα δυσαρέσκειας επίσης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 287.710 άτομα σε 2.034 σημεία, σύμφωνα με τον Καστανέρ. Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν 282 άτομα, εκ των οποίων 73 κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Καστανέρ.

Μειώθηκε το ποσοστό δημοτικότητας του Μακρόν

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα καθώς γιγαντώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» σε ολόκληρη τη Γαλλία.

 

Μόνο το 25% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Ifop, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 9 με 17 Νοεμβρίου, δήλωσαν ευχαριστημένοι με τον Μακρόν, σε σχέση με το 29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα περίπου 2.000 ανθρώπων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

Ο Μακρόν αδιαφόρησε για την πτώση της δημοτικότητάς του και προωθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η χαλάρωση των νόμων περί προσλήψεων αλλά και απολύσεων.Η κυβέρνησή του εισήγαγε μέτρα για την αύξηση της τιμής των καυσίμων ώστε να ενθαρρύνει τους οδηγούς να προτιμούν τα λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα προκαλώντας αντιδράσεις στους ψηφοφόρους, κυρίως των περιοχών εκείνων που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα καθώς το αυτοκίνητο είναι το μοναδικό μέσο μετακίνησής τους.

Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Ifop που επίσης δημοσιεύεται σήμερα στην JDD το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική βοήθεια των νοικοκυριών ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιήσει με αργότερους ρυθμούς το φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιό της.