X

H Mέι καλεί τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit

Πώς η συμφωνία θα φέρει την επαρχία σε “εξαιρετική θέση” σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο της η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Γιατί η Ισπανία θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Ant1news

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απηύθυνε απευθείας έκκληση προς τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ιρλανδίας να υποστηρίξουν την συμφωνία για το Brexit με άρθρο της στην εφημερίδα Belfast Telegraph, στο οποίο αναφέρει ότι η συμφωνία θα θέσει την επαρχία σε «εξαιρετική θέση».

«Βάσει της συμφωνίας αυτή, είναι βέβαιο ότι μέλλον θα είναι λαμπρό για την Βόρεια Ιρλανδία. Θα είναι μία πύλη τόσο προς την αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και προς την αγορά του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», γράφει η Τερέζα Μέι στην γνωστή για τις ενωτικές της θέσεις, δηλαδή την υποστήριξή της προς την βρετανική εξουσία επί της Βόρειας Ιρλανδίας, εφημερίδα.

Το σχέδιο συμφωνίας το οποίο παρουσίασε η βρετανίδα πρωθυπουργός ως προϊόν των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες συναντά την οργισμένη αντίσταση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μέι.

Γιατί η Ισπανία θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ.

"Από εδώ και στο εξής, αν δεν υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το Γιβραλτάρ, η Ισπανία θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit", είπε ο Σάντσεθ στη διάρκεια συνεδρίου του Economist στη Μαδρίτη.

Το Γιβραλτάρ βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713 αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη.

 

Αν και οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στην Ισπανία ότι η όποια συμφωνία με τη Βρετανία δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, εάν δεν έχει προηγηθεί συναίνεση της Μαδρίτης, η τελευταία θέλει αυτό το καθεστώς να αποτυπωθεί και στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

To Γιβραλτάρ αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο παρότι το 96% του πληθυσμού του ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής στο μπλοκ.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μπορέλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα χρειαστεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ προτού να είναι έτοιμη να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit. Την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία χαιρέτισε την ένταξη ενός πρωτοκόλλου για το Γιβραλτάρ στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, αλλά χθες ο Μπορέλ είπε ότι το έγγραφο αυτό προκαλεί "σύγχυση" ως προς το ζήτημα.

Ο ίδιος δήλωσε στους ομολόγους του ότι η στήριξη της Ισπανίας εξαρτάται από το περιεχόμενο της συμφωνίας επί της πολιτικής δήλωσης σχετικά με τους μελλοντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ισπανία επέμεινε ότι το Γιβραλτάρ δεν αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην επικράτειά του. Είπε επίσης ότι μια πιθανή παράταση της μεταβατικής περιόδου δεν μπορεί να είναι αυτόματη και πρέπει να έχει την προηγούμενη συμφωνία του Συμβουλίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας στηρίζει το σχέδιο της Μέι

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του στη συμφωνία του Brexit που πέτυχαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και οι αξιωματούχοι της ΕΕ διότι αυτή θα βοηθήσει να είναι ομαλή η αποχώρηση της χώρας από την ένωση.

«Έχουμε τονίσει από την αρχή τη σημασία του να έχουμε κάποια μετάβαση μεταξύ των σημερινών ρυθμίσεων και των τελικών ρυθμίσεων», δήλωσε.

«Άρα χαιρετίζουμε τις μεταβατικές ρυθμίσεις στη συμφωνία αποχώρησης… και λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου».

Ο Κάρνεϊ, μιλώντας σε βουλευτές, είπε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη ανάλυση από την κεντρική τράπεζα για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα είχε μια απόφαση της Βρετανίας να παραμείνει στην Ένωση.

«Δεν σκοπεύουμε να εξετάσουμε την παροχή επιπλέον ανάλυσης για το τρίτο σενάριο, που είναι να μη να γίνει καθόλου το Brexit», δήλωσε ο Κάρνεϋ.

Ο Κάρνεϋ και άλλοι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας που μίλησαν μαζί με αυτόν σήμερα επανέλαβαν την προειδοποίησή τους στους επενδυτές να μην υποθέσουν ότι η κεντρική τράπεζα θα απαντήσει στο σοκ μη επίτευξης συμφωνίας με τη μείωση των επιτοκίων, όπως έκανε μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016.