X

Προκαταρκτική συμφωνία Βρετανίας και ΕΕ για την διακήρυξη του Brexit

Τι ανακοίνωσε μέσω Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ant1news

Σε προκαταρκτική συμφωνία όσον αφορά την διακήρυξη για τις σχέσεις τους μετά το Brexit κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βρετανία, σε επίπεδο διαπραγματευτών, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος του Ερωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει στους 27 το προσχέδιο για το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης για τις σχέσεις Ε.Ε. – Μεγάλης Βρετανίας.

Όσον αφορά το κείμενο που συζητήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Τερέζα Μέι,  ο κ. Τουσκ σημείωσε: «Ο Πρόεδρος της Επιτροπής με πληροφόρησε ότι έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών σε πολιτικό επίπεδο, υπό την προϋπόθεση της έγκρισή της από τους ηγέτες της ΕΕ».

Αγωνία επικρατεί για την στάση της Ισπανίας καθώς έχει προειδοποιήσει πως θα ασκήσει βέτο στην συμφωνία εξόδου την Κυριακή εάν δεν ικανοποιηθεί από τις διατυπώσεις για το Γιβραλτάρ.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συναντήσει ξανά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς η χθεσινή τους συνάντηση δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε μια συμφωνία για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.