X

Έφοδος της αστυνομίας στα γραφεία της Deutsche Bank (εικόνες)

Οι εισαγγελικές αρχές θεωρούν πως η τράπεζα εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 170 πράκτορες.

Ant1news

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας έκανε έφοδο στα γραφεία της Deutsche Bank μετά από έρευνα που διεξήχθη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τις αστυνομικές Αρχές οδήγησε εκεί η υπόθεση των Panama Papers η οποία είδε το φως της δημοσιότητας το 2015.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές και τους εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούν την συγκεκριμένη υπόθεση , η τράπεζα φέρεται να βοήθησε 900 πελάτες της στη δημιουργία offshore εταιρειών έτσι ώστε να μεταφέρουν χρήματα που προέκυψαν από εγκληματικές ενέργειες σε φορολογικούς παραδείσους. Το συνολικό ποσό που «ξεπλύθηκε” ανέρχεται στα 311 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από τα Panama Papers.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 170 πράκτορες και οι έρευνες αφορούν και το προσωπικό που εργαζόταν στην τράπεζα, ενώ δύο υπάλληλοι εξακολουθούν όπως όλα δείχνουν ακόμα να εργάζονται εκεί. Σε ανακοίνωση της η τράπεζα δηλώνει ότι συνεργάζεται με την αστυνομία για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Ωστόσο, η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος σύμφωνα με την Deutsche Welle. Κατά το παρελθόν η Deutsche Bank είχε αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι οι εσωτερικές της διαδικασίες δεν ανταποκρίνονταν στους διεθνείς τραπεζικούς κανόνες, ενώ μόλις τον περασμένο Αύγουστο επιβεβαίωσε ότι ακόμη και μετά την επιβολή προστίμου για τις διευκολύνσεις που παρείχε σε Ρώσους πελάτες της προκειμένου να «ξεπλύνουν» περίπου 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν φρόντισε να διορθώσει τις πρακτικές της.

 

Η γερμανική τράπεζα βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών της Γερμανίας, με την υποψία της λειτουργίας μηχανισμών «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Τον Σεπτέμβριο η ρυθμιστική αρχή BaFin διέταξε την τράπεζα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και όρισε ειδικούς ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διασφαλίσουν την διαδικασία.