X

“Κίτρινα γιλέκα”: Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Παρίσι (βίντεο)

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Περισσότεροι από 100 τραυματίες, εκατοντάδες συλλήψεις.

Ant1news

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο την επομένη των βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι που σηματοδότησαν μια νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση με τα “κίτρινα γιλέκα”, η οποία έχει εξελιχθεί σε μείζονα πολιτική κρίση.

«Δεν έχω ταμπού», δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέτρο που εισηγήθηκαν συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών. «Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια», τόνισε ο Υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Τα πάντα (...) εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005.

Aυτοκίνητα, καταστήματα και εστιατόρια υπέστησαν καταστροφές, λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν, καθώς εκτυλίχθηκαν σκηνές που παρέπεμπαν σε αντάρτικο πόλης, επισκιάζοντας όποιο μήνυμα ήθελαν να στείλουν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις για την άνοδο του κόστους των καυσίμων και του κόστους ζωής στη Γαλλία.

 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και 14 αστυνομικοί. Οι Αρχές προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις.

 

«Όλα τα μέσα της αστυνομίας, της χωροφυλακής, της ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί» στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, διευκρινίζοντας πως 4.600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα.

 

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ επισκέφθηκε το βράδυ του Σαββάτου μια βάση της γαλλικής αστυνομίας, όπου καταδίκασε τα «απίστευτα σοκαριστικά» βίαια επεισόδια στο Παρίσι και ευχαρίστησε τους άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης.