X

“Κίτρινα γιλέκα”: Μορατόριουμ στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα επιβάλλει η γαλλική κυβέρνηση

Η έκρηξη βίας που πυροδότησαν οι κινητοποιήσεις υποχρέωσε την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ, Φιλίπ επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνεδρίασης της Κ.Ο. των βουλευτών των κομμάτων LREM και MoDem, την επιλογή της Κυβέρνησης να επιβάλει μορατόριουμ στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτι που αποτελούσε μείζονα διεκδίκηση των “κίτρινων γιλέκων”, ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση. «Πρέπει να κατευνάσουμε την κατάσταση για να αποφύγουμε την επιδείνωσή της», εξήγησε.

Η ανακοίνωση αυτής της υποχώρησης, κάτι που η Κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι τώρα κατηγορηματικά, γίνεται έπειτα από περισσότερο από δύο εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία, που κορυφώθηκαν με τις ταραχές του Σαββάτου στο Παρίσι.

«Πρέπει να δώσουμε στους Γάλλους έναν λόγο για να επανέλθουν στη λογική», δήλωσε ο Εντουάρ Φιλίπ.

«Τι διαπιστώνουμε εδώ και τρεις εβδομάδες;», ρώτησε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. «Βλέπουμε να αυξάνεται στη Γαλλία ένας βαθύς θυμός που έρχεται από μακριά, που για καιρό τον έκρυβαν η ευπρέπεια και η υπερηφάνεια. Σήμερα εκφράζεται με συλλογικό τρόπο. Θυμός των Γάλλων που έχουν το αίσθημα ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, που εργάζονται και δεν θέλουν να είναι υποβιβασμένοι».

Συζήτηση θα οργανωθεί αύριο στο κοινοβούλιο για την κρίση των “κίτρινων γιλέκων”.