X

Θρίλερ η αναζήτηση του δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο

Άφαντος παραμένει ο 29χρονος παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολυθεί. Ενδεχόμενα να έχει διαφύγει από τη Γαλλία. Δεν έχει εξακριβωθεί αν τα κίνητρα ήταν τρομοκρατικά.

Ant1news

Άφαντος παραμένει ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου που  είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον βαρύ τραυματισμό οκτώ ανθρώπων και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων πέντε, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί η νομαρχία του Κάτω Ρήνου.

Παρόλο που είναι λαβωμένος και παρά το γεγονός ότι στο Στρασβούργο βρίσκονταν ήδη πριν την επίθεση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διεξάγονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι ασφαλείας, οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν.  

Η Αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στα πέριξ του καθεδρικού ναού του Στρασβούργο ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Ο ένοπλος, ο οποίος σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχει τραυματιστεί από τα πυρά αστυνομικών, διαφεύγει και δεν είναι γνωστό αν βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η οποία επικαλείται κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο δράστης ενδέχεται να έχει διαφύγει στην Γερμανία ή να προσπαθεί να διαφύγει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι γερμανικές αρχές έλαβαν σχετική ενημέρωση από τους γάλλους συναδέλφους τους νωρίς το πρωί και εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας ειδικά στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γερμανίας, όπου ήδη από χθες το βράδυ έχουν αναπτυχθεί και δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής ομάδας BFE+.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι ο 29χρονος Σερίφ Τσεκάτ, γεννημένος στο Στρασβούργο, o οποίος ήταν γνωστός στις αρχές, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης και το όνομά του βρισκόταν στην λίστα των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας με τα πρόσωπα που συνιστούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, είχε φυλακισθεί στη Γερμανία το 2016 και το 2017 με κατηγορίες για κλοπή και είχε απελαθεί στη Γαλλία το 2017, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Ομοσπονδιακού Εγκληματολογικού Γραφείου Αστυνομίας BKA. Είναι γνωστός στις γαλλικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής, δήλωσε η εκπρόσωπος.

 

Εκατοντάδες στελέχη της γαλλικής αστυνομίας και των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων συνέχιζαν την κινητοποίησή τους τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δάστη ενώ η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να θέσει τη Γαλλία σε «κατάσταση συναγερμού» για «τρομοκρατική επίθεση».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές δήλωσε σήμερα ότι ο δράστης δεν είναι σίγουρο ότι βρίσκεται ακόμη στη Γαλλία. Είπε επίσης ότι ακόμη "δεν έχει διαπιστωθεί αν τα κίνητρα του δράστη για την ενέργειά του αυτή ήταν τρομοκρατικά". Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κατά την επίθεση ο δράστης φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το πολυμελές πρωτοδικείο του Στρασβούργου.

"Βάσει της τοποθεσίας που αποτέλεσε στόχο, του τρόπου που έδρασε ο επιτιθέμενος, του προφίλ του και των μαρτυριών που συλλέχθηκαν από αυτούς που τον άκουσαν να φωνάζει 'Αλλάχ Ακμπάρ', την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού", σημείωσε.

Eκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ωστόσο δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν έχει πληροφορίες που να δείχνουν ότι ο Γάλλος που είναι ύποπτος για την επίθεση έχει ισλαμιστικό υπόβαθρο.

"Από γερμανικής πλευράς, δεν έχουμε πληροφορίες για το εμπλεκόμενο πρόσωπο που να δείχνουν ότι έχει ένα ισλαμιστικό υπόβαθρο", δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στρασβούργου Ρολάν Ρις, τα θύματα είναι στην πλειονότητά τους άνδρες, εκ των οποίων ένας Ταϊλανδός τουρίστας. Ορισμένοι πυροβολήθηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV. Κανένα παιδί δεν επλήγη από τους πυροβολισμούς.

Ο δράστης, μεγαλωμένος στο Στρασβούργο, 29 ετών, σχεδιαζόταν να συλληφθεί το πρωί της Τρίτης από άνδρες της χωροφυλακής, στο πλαίσιο έρευνας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ανέφερε πηγή προσκείμενη στην έρευνα που διενεργείται στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι ύποπτοι για την ίδια υπόθεση τέθηκαν υπό κράτηση.

 

Μετά την επίθεση, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Το μέτρο προβλέπει «την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι «σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές» της Γαλλίας «για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή» των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, «συμπληρωματικά», ακόμη «πιο ισχυρή κινητοποίηση» των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle «καθ' άπασα την επικράτεια».

Συλλυπητήρια Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα

Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης, Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, προς τον οποίο διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήριά του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προς τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και τις οικογένειες των θυμάτων της χθεσινής απεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Στρασβούργου.

Με ανάρτησή του στο twitter, o Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό για την χθεσινή αποτρόπαιη επίθεση στο κέντρο του Στρασβούργου. Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται, συμπληρώνει εμφατικά.

 

"Βαθιά συγκλονισμένος" δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Επικαιροποίηση των ταξιδιωτικών συστάσεων

«Βαθιά συγκλονισμένος» από την επίθεση στο Στρασβούργο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας καταδίκασε «την δειλή αυτή πράξη», με σημερινή δήλωσή του. «Η σκέψη μας βρίσκεται με τα θύματα, η συμπάθειά μας με τους συγγενείς τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους γάλλους φίλους μας», πρόσθεσε ο κ. Μάας στην ανακοίνωσή του, μέσω Twitter.

Στο μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε σήμερα τις ταξιδιωτικές του συστάσεις σχετικά με την Γαλλία, συμπεριλαμβάνοντας την χθεσινοβραδινή επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου. Πρόκειται για τον «υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης ασφαλείας» από τις γαλλικές αρχές, επισημαίνεται, ενώ αναφέρεται ότι έχουν γίνει αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα» και «οι ταξιδιώτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των δυνάμεων ασφαλείας».

Στην σύσταση γίνεται ακόμη αναφορά στα βίαια επεισόδια που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις και τονίζεται ότι οι επισκέπτες πρέπει να συμπεριφέρονται με σύνεση, να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και να λαμβάνουν υπόψη τους κλειστούς δρόμους και άλλα εμπόδια για τις μετακινήσεις τους.