X

Καταδίκες σε τρεις χώρες είχε ο μακελάρης του Στρασβούργου

Ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας για τον εντοπισμό του Γαλλομαροκινού δράστη της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Θεωρίες συνωμοσίας από τα “κίτρινα γιλέκα”.

Ant1news

Του Νικόλα Βαφειάδη

27 καταδίκες για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με ληστείες και ξεσπάσματα βίας έχει στο βεβαρημένο ιστορικό του ο 29χρονος Σερίφ Σεκάτ, ο οποίος φέρεται ως ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, είχε μπει στη λίστα παρακολούθησης για διασυνδέσεις με φανατικούς ισλαμιστές.

Αυτόπτες μάρτυρες τον άκουσαν να φωνάζει “Ο Αλλάχ είναι μεγάλος” πριν να στρέψει το όπλο του εναντίον του πλήθους.

Παρότι είναι γέννημα-θρέμμα του Στρασβούργου, ήταν τέτοια η μανία του 29χρονου Γαλλομαροκινού κατά των περαστικών από τη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, που χρησιμοποίησε εκτός από το όπλο του κι ένα μαχαίρι.

 

Για να απομακρυνθεί από τον τόπο των εγκλημάτων του χρησιμοποίησε ταξί. Ο οδηγός κατέθεσε ότι πράγματι τραυματίσθηκε από τους στρατιώτες. Τον μετέφερε στο Στρασβούργο, αλλά η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να διέφυγε στη Γερμανία.

 

Όλα άρχισαν το πρωί, όταν στο πλαίσιο έρευνας για ληστεία μετά φόνου, πάνοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμά του Σερίφ Σεκάτ. Βρήκαν χειροβομβίδες, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες. Ο ίδιος όμως είχε διαφύγει…

Θεωρίες συνωμοσίας από τα “κίτρινα γιλέκα”

Στις ομάδες των “κίτρινων γιλέκων” στα social media άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια συνωμοσιακού χαρακτήρα της κυβέρνησης ενάντια στο κίνημα, έχοντας προκαλέσει μια σχετική σύγχυση.

Αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα φράσεις του τύπου: «Μία επιθεσούλα και τέρμα τα “κίτρινα γιλέκα”, πολύ έξυπνο από τον Μακρόν» ή ακόμα «Πριν από την 5η πράξη, μια επίθεση για να ηρεμήσουν τα πρόβατα».

 

Ορισμένοι διαχειριστές στις διάφορες πλατφόρμες άρχισαν να σβήνουν τέτοια μηνύματα που κάνουν λόγο για κυβερνητική συνωμοσία. Η βασική πλατφόρμα μάλιστα “La France en colere” (η θυμωμένη Γαλλία) μπλόκαρε τα μηνύματα στο Facebook.

Αντιδρώντας, πολλά “κίτρινα γιλέκα” προτείνουν για την επόμενη κινητοποίηση να υπάρχει ένα διακριτικό στοιχείο που θα συμβολίζει το πένθος για τα θύματα του Στρασβούργου.