X

Χάος στο Gatwick – Εγκλωβισμένοι επιβάτες, καθηλωμένα αεροπλάνα (βίντεο)

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Εξοργισμένοι οι ταξιδιώτες των Χριστουγέννων. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στα αεροδρόμια της Γερμανίας.

Ant1news

Το διεθνές αεροδρόμιο του Gatwick, κοντά στο Λονδίνο, αναγκάστηκε να αναστείλει τις πτήσεις από και προς αυτό μετά τον εντοπισμό μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones) που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο, ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνσή του.

Οι πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο αυτό, το οποίο βρίσκεται νότια του Λονδίνου και είναι το δεύτερο σημαντικότερο της Βρετανίας μετά το Χίθροου, αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία προς τα αεροδρόμια άλλων βρετανικών πόλεων, ενώ οι επιβάτες που περίμεναν να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο αντιμετώπισαν μεγάλες καθυστερήσεις, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

"Μετά τον εντοπισμό δύο drones που πετούσαν πάνω από το αεροδρόμιο του Gatwik, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις πτήσεις και να διεξάγουμε έρευνα", σημείωνε η διεύθυνση του αεροδρομίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης.

"Ζητούμε συγγνώμη από τους επιβάτες που αφορούσε αυτή η ταλαιπωρία, αλλά προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των επιβατών μας", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της διεύθυνσης του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το BBC το αεροδρόμιο αναμένεται να επαναλειτουργήσει κανονικά το πρωί της Παρασκευής.

 

Ο βρετανικός στρατός απέστειλε «ειδικό εξοπλισμό» στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ για να συνδράμει στο έργο της Αστυνομίας του Σάσεξ, ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό αυτόν.

Το Gatwick είναι το όγδοο αεροδρόμιο της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων και εξυπηρετεί περισσότερους από 228 προορισμούς σε 74 χώρες, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται περίπου 45 εκατομμύρια επιβάτες.

 

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, τα drones δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κοντά σε αεροπλάνα ή αεροδρόμια και το ύψος στο οποίο πετούν δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 122 μέτρα.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε στα αεροδρόμια της Γερμανίας, μετά από αναφορές για πιθανή κατασκοπεία στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης. Οι γερμανικές Αρχές έδωσαν εντολή για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έως ότι διαλευκανθεί η υπόθεση.

Σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων του Αεροδρομίου, ακόμη δεν μπορεί να ανάψει "πράσινο φως" για την λειτουργία του αερολιμένα, ο οποίος όπως ανέφεραν θα παραμείνει κλειστός για όσο χρειαστεί, καθώς προέχει όλων η ασφάλεια των πτήσεων.

Όπως τόνιζαν, απο την στιγμή που θα επαναλειτουργήσει, θα χειαστούν αρκετές ημέρες προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το χρονοδιάγραμμα με τα δρομολόγια των πτήσεων.