X

Κομβόι Ολλανδών έρχεται στην Ελλάδα για να πάρει πρόσφυγες

Το ταξίδι και ο στόχος της ομάδας των ακτιβιστών. Τα εμπόδια και οι προειδοποιήσεις από τις Αρχές.

Ant1news

Κονβόι οχημάτων ξεκίνησε από την Ολλανδία για να φτάσει στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να πάρουν κάποιους από αυτούς μαζί τους.

Ο στόχος των μελών της ομάδας «Let’s Bring Them Here» (Ας τους φέρουμε εδώ), είναι να επιστρέψουν στην Ολλανδία με 150 πρόσφυγες και μετανάστες στα λεωφορεία τους. Όπως λένε οι ίδιοι, έχουν στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας τη βοήθειά και αντιλαμβανόμενοι τις μικρές πιθανότητες επιτυχίας τους, αφού χωρίς τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας δεν θα καταφέρουν να πάρουν κανέναν μαζί τους.

Έχουν πίστη, ωστόσο, στο «χριστουγεννιάτικα θαύματα».

Η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει συμβάλει σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετακίνηση των μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία και προειδοποιεί ότι κάθε απόπειρα μεταφοράς τους στην Ολλανδία θα μπορούσε να θεωρεί παράνομη διακίνηση.

Ο Ολλανδός Υπουργός Μετανάστευσης, ωστόσο έχει δηλώσει ότι «η παράνομη μεταφορά ανθρώπων χωρίς άδεια παραμονής τιμωρείται», για να διευκρινίσει ότι αυτό συμβαίνει «όχι μόνο στην Ολλανδία» αλλά και στις άλλες χώρες από τις οποίες θα περάσει το κονβόι.

Η ομάδα, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι θα πάρει μαζί της μόνο πρόσφυγες που έχουν άδεια παραμονή στην Ελλάδα.

Τα 25 αυτοκίνητα και το ένα λεωφορείο ξεκίνησαν από την Ουτρέχτη την Παρασκευή και ελπίζουν πως θα φτάσουν στην Αθήνα την παραμονή των Χριστουγέννων.