X

Στο έλεος του χιονιά πολλές χώρες της Ευρώπης (βίντεο)

Στους -23 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο υδράργυρος στα Βαλκάνια. Ασταμάτητα χιονίζει στην Αυστρία και τη Γερμανία. Εγκλωβισμένοι σε τουριστικά θέρετρα.

Ant1news

Του Ισαάκ Τριανταφυλλίδη

“Λευκή κόλαση” στα ορεινά της Αυστρίας όπου έχουν “θαφτεί” κάτω από το χιόνι μεγάλες περιοχές.

Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα, χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί σε  θέρετρα των Άλπεων, την ώρα που οι Αρχές αναζητούν τέσσερις αγνοούμενους, για τους οποίους εκφράζονται φόβοι πως καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδες.

Στις αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο περιοχές, η πρόσβαση σε φάρμακα, γιατρούς και τρόφιμα γίνεται μόνο με την βοήθεια σνόουμομπιλ.

Ασταμάτητα χιονίζει στις ορεινές νότιες επαρχίες της Γαλλίας. Σε μια εντυπωσιακή επιχείρηση διάσωσης προχώρησαν οι Αρχές στις Άλπεις για να παραλάβουν έναν τραυματισμένο σκιέρ.

Με “χειρουργική ακρίβεια” ελικόπτερο προσέγγισε τον 19χρονο, με τους έλικες να “γλείφουν” το χιόνι.

Ένα πυκνό πέπλο χιονιού έχει σκεπάσει σχεδόν ολόκληρη την Βαυαρία. Οι γερμανικές Αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, μετά τις προβλέψεις για καταστροφικές χιονοπτώσεις και χιονοστιβάδες. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, με γονείς και παιδιά να βρίσκουν την ευκαιρία να απολαύσουν σκι στα κατάλευκα βουνά.

 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν η αιτία να προκληθεί καραμπόλα 18 οχημάτων σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Πολωνίας. Η πυκνή χιονόπτωση και ο παγετός στο οδόστρωμα προκάλεσαν αλυσιδωτά τροχαία ατυχήματα, με τουλάχιστον επτά επιβαίνοντες σε οχήματα να μεταφέρονται σε κοντινά νοσοκομεία ευτυχώς με ελαφρά τραύματα.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ καταγράφει ο υδράργυρος στα Βαλκάνια. Την πιο παγωμένη νύχτα του φετινού χειμώνα βίωσαν στη Ρουμανία, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -23 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στη γειτονική Βουλγαρία.