X

Σε κρίση η Βρετανία μετά το “όχι” στην συμφωνία για το Brexit

Κρίσιμη ψηφοφορία στην πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Εργατικοί. Σκληρή γλώσσα του Κόρμπιν κατά της Μέι. Τελεσίγραφο από την Κομισιόν.

Ant1news

Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία στην παρούσα στιγμή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Brexit θα καθυστερούσε, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Εργατικοί.

Η Μέι εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνησή της θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, μολονότι η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ απορρίφθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από τους βουλευτές.

"Πιστεύω ότι (οι εκλογές) είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα βάθαιναν τον διχασμό την ώρα που χρειαζόμαστε ενότητα, θα έφερναν χάος ενώ χρειαζόμαστε απόλυτη βεβαιότητα και θα έφερναν καθυστέρηση ενώ πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", τόνισε η πρωθυπουργός. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε, επίσης, ότι "είναι μακρύς ο δρόμος" μέχρι να επανενωθεί η χώρα, μετά το διχαστικό δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ζητώντας από τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή της, στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, ώστε να ολοκληρώσει το έργο της.

 

"Ζούμε μια ιστορική στιγμή μετά το δημοψήφισμα που δίχασε τον λαό μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε να επανενώσουμε τη χώρα και η χθεσινή ψηφοφορία κατέδειξε ότι έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας", είπε η πρωθυπουργός στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων, μία ημέρα μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ.

"Αλλά δεν πιστεύω ότι η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών είναι ο τρόπος για να γίνει αυτό, ούτε πιστεύω ότι θα γίνει από μια κυβέρνηση" με επικεφαλής τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσθεσε.

Κόρμπιν: Επικεφαλής μιας "κυβέρνησης ζόμπι" η Μέι 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι επικεφαλής μιας "κυβέρνησης ζόμπι", δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ίδιος χθες.

 

Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αφού απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

"Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στο λαό για να λάβει νέα εντολή", είπε στους βουλευτές. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση ζόμπι", πρόσθεσε, εννοώντας ότι είναι ανίκανη και αδρανής. 

Κομισιόν: η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση 

Την ίδια ώρα,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επανεπεξεργασθεί τις ιδέες της για τις μετα-Brexit εμπορικές σχέσεις με την Βρετανία, εάν το Λονδίνο ζητήσει κάτι διαφορετικό, δήλωσε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Η ίδια η συμφωνία της βρετανικής αποχώρησης δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, τόνισε ο εκπρόσωπος αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μπορεί να είναι η πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική εμπορική σχέση.

Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της, απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε...αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».