X

“Βούλιαξε” το Gdansk στην κηδεία του δημάρχου του (βίντεο)

Πλημμύρισε με κόσμο η μικρή πόλη της Πολωνίας. Οργή και συγκίνηση στον δολοφονηθέντα δήμαρχο.

Ant1news

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν σήμερα στην πόλη Gdansk, για να αποχαιρετίσουν τον δολοφονηθέντα δήμαρχός της.

Ο Pawel Adamowicz έπεσε νεκρός πριν από έξι μέρες και η δολοφονία του ξεσήκωσε κύμα οργής και αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό της Πολωνίας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μεταξύ των 3.500 ανθρώπων που πάρεστησαν στην τελετή στη Βασιλική της Θεοτόκου ήταν ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κόσμος δεν χωρούσε μέσα, ενώ έξω από τον καθεδρικό ναό και στους στενούς δρόμους της πόλης, πλήθος κόσμου, ενώ η κηδεία προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνες.

 

Ο Adamowicz ήταν ένας από τους μακροβιότερους δημάρχους της Πολωνίας και δέχθηκε τη θανάσιμη μαχαιριά την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Κατέληξε μία μέρα αργότερα, στο νοσοκομείο.

Ήταν γνωστός για την πολιτική του απέναντι στους πρόσφυγες, τους οποίους ενθάρρυνε να πηγαίνουν στην πόλη του, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε μεγάλη ακτιβιστική καμπάνια κατά των προσπαθειών του κυβερνώντος κυβερνητικού κόμματος να αυξήσει τον έλεγχο στη δικαστική εξουσία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 45.000 κόσμου παραβρέθηκαν στην κηδεία του.