X

“Μπλόκο” από την Ιταλία στην ΕΕ για τον Γκουαϊδό

Αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει κοινή θέση στο ζήτημα της Βενεζουέλας. Η απάντηση του Μαδούρο.

Ant1news

Προσωρινά “φρένο” έβαλε η Ιταλία στη δήλωση της ΕΕ με την οποία θα αναγνώριζε ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό.

Η δήλωση, η οποία συζητήθηκε κατά τη σύνοδο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στο Βουκουρέστι, θα σήμαινε ουσιαστικά την αναγνώριση του αυτοανακυρηχθέντος προέδρου της Βενεζουέλας μέχρι να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τη La Stampa, πάντως, η Ρώμη μάλλον παίρνει παραπάνω χρόνο για να ζυγίσει τη στάση της, δεδομένων των διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι «ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», ενώ ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό.

"Επιφυλάξεις" από την Ελλάδα

Το «Όχι» της Ιταλίας στο κείμενο του προσχεδίου επιβεβαιώνουν τέσσερις διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης».

«Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, επιδιώκει «να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

14 κράτη-μέλη έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό

Εν τω μεταξύ, 14 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου με στόχο να προκηρύξει εκλογές, έναν ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Τα 14 κράτη-μέλη είναι: Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, το Βέλγιο, δια του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ, ανακοίνωσε τη στήριξή του «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

Οργισμένη απάντηση από Μαδούρο προς την ΕΕ

 

Μήνυμα προς την ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ έστειλε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Χουάν Γκουαϊδό.

«Εγώ, ο Νικολάς Μαδούρο, ο νόμιμος και συνταγματικός πρόεδρος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, ορκίζομαι... ότι θα υπερασπιστώ με την ίδια μου τη ζωή την πατρίδα μας, τη Βενεζουέλα», είπε σε εκδήλωση στην πολιτεία Αράγκα, για την 27η επέτειο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ούγκο Τσάβες.

«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ τη χώρα μας.... Ο λαός δεν θα παραδοθεί ποτέ», πρόσθεσε ενώ απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές κατ' απαίτηση ξένων χωρών: «Θα συνεχίσω να κυβερνώ, μαζί με τον λαό, για έξι χρόνια έχω το δικαίωμα να κυβερνώ».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας "στόλισε" τον πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι «η δειλή κυβέρνηση της Ισπανίας έλαβε μια καταστροφική απόφαση. Αν συμβεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζούελα, κύριε Πέδρο Σάντσεθ, τα χέρια σας θα βαφτούν για πάντα με αίμα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Άθναρ, την περίοδο 1996-2004, κατά τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η ιστορία θα σας καταγράψει σαν ένα χαζό που έθεσε τον εαυτό στην υπηρεσία των.... επεμβατικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας προς τον συγκεντρωμένο κόσμο:«Δεχόμαστε τελεσίγραφα στη Βενεζουέλα;» «Όχι» ακούστηκε από το πλήθος.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ, ο οποίος άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι: «Νομίζει πως μπορούμε να εκφοβιστούμε. Όχι.... Ποια είναι η αιτία πολέμου που ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κηρύξει πόλεμο στη Βενεζουέλα; Είναι το πετρέλαιο; Είναι ο σίδηρος; Είναι το αλουμίνιο; Είναι ο χρυσός ή τα διαμάντια; Είναι το φυσικό αέριο; Το νερό; Ποια είναι η αιτία;» διερωτήθηκε δηκτικά ο Νικολάς Μαδούρο.

Στο μεταξύ, το Καράκας ανακοίνωσε ότι θα επαναξιολογήσει τις διπλωματικές σχέσεις του με τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γουαϊδό.